DELA
Foto: Jonas Edsvik

Experternas oro: Färjor kan bli mål för terrorister

Det spända läget på Östersjön kan leda till att fler passagerare kan räkna med att få sitt bagage granskat i terminalen. I en artikel i Hufvudstadsbladet oroar sig experter för att färjor kan bli mål för terrorister, medan andra uppmanar till ”lugn och försiktig debatt”.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, har varnat för att den ryska hybridkrigföringen drabbar hela vårt närområde, i en intervju med HBL. Paasikivi nämnde färjetrafiken i Östersjön som ett exempel på ett utsatt mål.

Han är inte ensam om att oroa sig för det. I en annan HBL-artikel berättade Timo Hellenberg, doktor i internationell krishantering, att för lite har gjorts för att förhindra att passagerarfärjor kan bli mjuka mål för terrorister.

– Hotbilderna har inte försvunnit någonstans, tvärtom. Ett dåd mot passagerartrafik som en politisk påtryckningsmetod skulle tjäna vissa statliga aktörers intressen väl, säger han till HBL, coh fortsätter:.

– På de färjor som trafikerar i våra vatten har det inte genomförts sådana säkerhetsförbättringar som finns på andra håll i världen där passagerarnas bagage systematiskt genomlyses som på flygplatser och fordon kontrolleras.

Hellenbergs konsultföretag gör affärer på säkerhetsrådgivning. Alla experter är inte lika alarmistiska.

Jukka Savolainen, direktör för nätverket Sårbarhet och resiliens vid det Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, säger så här till HBL.

– Det här är saker som det lönar sig att diskutera lugnt och försiktigt. Men förstås går det inte helt att bortse från att det kan finnas aktörer som vill utföra ett terrordåd som en proxyhandling, där den som utför dådet gör det av ideologisk övertygelse och anstiftaren kan ha ett annat motiv.

Han påpekar även att hela idén med passagerarfartyg är stora volymer och snabba förflyttningar.

– Därför måste det vara ett väldigt noga avvägt beslut om man mer bestående inför rigorösa kontroller av frakt och passagerare.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp