DELA
Foto: Johan Orre

Ett centralkök för Ålands gymnasium

Ålands gymnasium ska få ett centralkök som ska laga maten till cirka 1 100 studerande om dagen.

För att åstadkomma förändringen ska restaurang Seaside på Neptunigatan 6 rustas upp för 50 000 euro.
Restaurang Seaside i gamla sjöfartsläroverket på Neptunigatan 6 fungerar redan i dag som centralkök för delar av Ålands yrkesgymnasium och mättar cirka 400 elever om dagen. Men från och med i höst ska köket rustas upp för att hantera maten även för Ålands lyceum och Ålands handelsläroverk. Sammanlagt blir det över 1 100 elever som ska få mat från restaurang Seaside. Skolan förser alla elever med lunch och frukost serveras mot betalning. På Ålands lyceum och Ålands handelsläroverk serveras även mellanmål mot betalning.

Anna Perokorpi

är restaurangsföreståndare på Seaside. Hon var med för två år sedan när yrkesskolans och sjömansskolans matproduktion samlades i ett centralkök.

– Det har fungerat förvånansvärt bra för vår del. I början fanns förstås en del klagomål men sedan dess har det fungerat väl, säger Perokorpi.

Förslaget innebär att lunchen lagas i centralköket men de studerande fortsättningsvis äter i sina respektive matsalar. Förslaget innebär inga personalnedskärningar enligt utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).

Hur långt räcker 50 000 euro för att uppgradera köket i Seaside?

– Det som ska göras är att investera i mera och större kök, då har man räknat att 50 000 ska räcka och det ska täckas av internhyran, säger Asumaa.

Varför göra det här?

– Det är Ålands gymnasiums beslut för att effektivisera mattillverkningen. Men jag kan tänka mig att man vill göra det av både praktiska och kostnadsmässiga skäl på sikt.