DELA
Foto: Stefan Öhberg

Elevuppsättning drog fulla hus

Ålands musikinstituts uppsättning av ”I skenet av svavelstickorna” drog fulla hus på Alandica förra veckan.Ett femtiotal elever och vuxna medverkade i musikalen som sågs av sammanlagt 1 400 personer på en dag.

Kortmusikalen ”I skenet av svavelstickorna” tar avstamp i H.C. Andersens berömda saga ”Den lilla flickan med svavelstickorna” om en fattig flicka som en kall nyårsafton beger sig barfota ut i snön för att sälja svavelstickor. Musikalen är skriven av Mirjam och Ester Blomberg och hade premiär i S:t Nikolai kyrka i Örebro 2020.

– Det är en musikal om en flicka i utsatthet, om människors välvilja och varma relationer som når över alla gränser, berättade Mirjam Blomberg, musikpedagog i Nikolai församling i Örebro som skrivit musikalen tillsammans med dottern Ester, inför urpremiären enligt sajten orebro.com.

– Musikalen handlar om skillnaden mellan att vara innanför och utanför. Vi växlar mellan sagans värld och en nutida verklighet där en farfar sitter och läser sagan för sina barnbarn. Till slut är barnbarnen också med och påverkar handlingen i sagan och slutet är ett annat än H.C. Andersens original, berättade Mirjam Blomberg vidare.

Tre föreställningar

I tisdags förra veckan satte Ålands musikinstitut (ÅMI) upp musikalen på Alandicas stora scen i regi av Petronella Wester och gav sammanlagt tre föreställningar. Under de två föreställningarna för skolelever var salen fullsatt, vilket innebär 1 200 åskådare totalt. Kvällens föreställning för allmänheten sågs av ungefär 200 personer, gissar Björn Blomqvist, rektor på ÅMI.

– Vi sålde inte biljetter så det är lite svårt att säga, men när jag tittade ut var det hyfsat fullt på parkett, så ungefär 200 åskådare tippar jag.

Också ensemblen var stor.

– Vi var cirka 50 totalt. De flesta barn och ungdomar, det var några vuxna med i kören och några i orkestern. De yngsta var från åtta år och uppåt, berättar Blomqvist.

Själv spelade han farfadern som läser sagor för sina barnbarn, spelade av Maja Hammar och Axel Gustafsson.

– De hade i sammanhanget stora roller med mycket dialog. De är båda åtta år och har lärt sig mycket dialog utantill, de gjorde allting helt perfekt, det är verkligen begåvade unga barn, säger Blomqvist imponerat.

Lika imponerad är han av Amanda Skog och Ella Eklund som båda spelade flickan med svavelstickorna, liksom av hela produktionen.

– De har gjort ett jättefint jobb båda två, alla har högpresterat. Jag är verkligen imponerad av det arbete som gjorts hela vägen, det har varit ganska mycket jobb med att instudera kören, repetera med orkestern, och där har lärarna dragit ett stort lass.

– Alla involverade har lyft sig många nivåer, det kändes verkligen som en levande föreställning. Inte minst tack vare Petronella Westers regi och Elisabeth Karlssons eminenta dirigerande.

– Jag tycker bara att det har varit ett fantastiskt projekt. När man själv har varit med några år på scenen, är det en skön känsla att tänka sig att: ”Ja, fortfarande kan man lära sig något nytt”, säger Blomqvist.

Uppsättingen kan fortsättningsvis ses streamad på Youtube; länk finns på ÅMI:s hemsida.

Åland 100

ÅMI:s projekt ”I skenet från svavelstickorna” sattes upp som en del av Åland 100-firandet och hade därför fritt inträde under kvällsföreställningen för allmänheten.

I morgon onsdag är det dags för nästa Åland 100-projekt i ÅMI:s regi: ”Barnens allsång”. ÅMI har bjudit in årskurs 1–4 från alla åländska grundskolor till Alandica för att sjunga allsång med levande orkester bestående av musikinstitutets lärare.

– Alla skolor har fått notmaterial och sångtexter och övat hela vintern. Det blir fullsatt igen på onsdag, men då ger vi bara två konserter för skolorna, ingen för allmänheten, säger Blomqvist.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp