DELA
Foto: Jonas Edsvik

DUV:are fick en tur i det blå

Runt 40 lyckliga DUV:are fick pröva vingarna tillsammans med Ålands flygklubb i lördags. Turen gick mot Mariehamn och Slemmern och tillbaka.

– De är så modiga och tycker det är jätteroligt, säger DUV:s kanslist Carola Hemmälin.
Det är tredje gången som Ålands flygklubb bjuder de aktiva inom DUV på turer bland molnen. En av de mest förväntansfulla deltagarna är Lina Pellas.

– Jag är så otålig, säger hon och frågar flera gånger när det är hennes tur att ta plats i det fyrsitsiga planet som är en Piper Cherokee.

Till slut är det dags. Lina Pellas och Nyans fotograf blir ordentligt fastspända och det bär i väg mot startbanan. Sedan upp mot molnen med Jyrki Abrahamsson bakom spakarna. Vad som sades i luften är tyvärr oklart eftersom undertecknad nöjt stannade på marken. Men Lina Pellas var till synes nöjd efter landning.

– Tack för turen, sade hon glatt innan det var dags att lämna flygfältet för den här gången.

Någon som däremot inte var så intresserad av att sätta sig i planet var Jan Mikael Mattsson.

– Nej, jag vågar inte flyga. Jag är rädd för höjder, säger han.

Ålands flygklubb fick landa och starta ostört på flygfältet under lördagen och med drygt 40 deltagare och bara ett plan blev det många turer, som alla varade mellan tio och tolv minuter.

– Det var roligt, jag såg en båt, säger Tommy Eklund som precis flugit en tur med sin pappa Thomas Andersson.

Tommy Eklund gillar allt som har med teknik att göra. Framförallt sådant som har knappar.

– Ja, jag jobbar i en verkstad och där finns det också mycket att kolla på. Det brukar han tycka är kul, säger Thomas Andersson.

Det är inte bara deltagarna som är glada över tillställningen, utan även piloterna. De är fem till antalet och alla engagerade i Ålands flygklubb.

– Det är riktigt, riktigt roligt för man ser ju hur glada de blir. Och ingen är rädd, säger piloten Per-Åke Pettersson.