DELA
Foto: Baldur Bragason /SVT

Dolda reklampengar i public service-serier

Åland och åländska produkter är fullt synliga i andra säsongen av serien Tjockare än vatten som sänds just nu i public service-teve i Sverige.

Men både Visit Åland och Stallhagen förnekar att det finns åländska pengar i satsningen.
Familjehemligheter, lögner och begravda sanningar är ingredienserna i andra säsongen av Tjockare än vatten. De tre syskonen som serien kretsar kring har lovat driva familjens pensionat och ordnar julbord för betalande gäster trots att pensionatet skadats svårt i en storm. De dukar fram Stallhagens ölflaskor och Lasses hemsenap, och eventuellt också fler åländska produkter, på julbordet. Åland nämns flera gånger i varje avsnitt och i det senaste avsnittet ingick en filmsekvens från Östra hamnen i Mariehamn. Serien utspelar sig alltså på Åland trots att den huvudsakligen är filmad i norra Sverige.

Samma kanals kulturprogram Kulturnyheterna ägnade hela sändningen i onsdags åt den dolda reklam som förekommit och förekommer i flera SVT-serier. Tidigare i höst stoppades tv-serien Tidsoptimisterna av SVT på grund av dold reklam och hemliga sponsorer. Sveriges Radios program Medierna avslöjade i somras att produktionsbolaget bakom serien, Road Runner, tagit emot hundratusentals kronor från ett ett dussintal företag under flera år för att ge företagen synlighet i public service-tv.

Efter avslöjandet bröt SVT samarbetet med produktionsbolaget och nu pågår en tvist om kontraktsbrott.

”Inga pengar har betalats”

Både Visit Åland och Stallhagen uppger att inga dolda reklampengar har betalats till produktionsbolaget Nice Drama för synlighet i SVT1-serien Tjockare än vatten.

– Nej, vi har inte lagt några pengar i blöt, säger Visit Ålands vd Lotta Berner-Sjölund.

Varför tror du att serien i så fall förlagts till Åland och att åländska produkter syns tydligt i serien?

– Man vill väl på något vis göra serien åländsk, är hennes förklaring.

Också Stallhagens vd Jan Wennström svarar nekande på frågan om företaget betalat produktionsbolaget för synlighet. (ao)