DELA
Foto: Jonas Edsvik

Därför släpar antalet smittade efter

Sedan de senaste positiva covid-19-fallen har rapporterats på Åland har många undrat över eftersläpningen i rapporterade fall på ÅHS:s hemsida.

Sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen förklarar därför i ett pressmeddelande att antalet provtagna uppdateras dagligen men antalet positiva uppdateras med fördröjning. Hon skriver:

”Fördröjningen behövs för att trygga att alla berörda personer som ingår i smittspårningen kan nås. Om det föreligger skäl att rapportera tidigare än uppdateringen på hemsidan så kommer ÅHS att göra det.”

Hon uppger att ett sådant skäl kunde vara ”förvärrad samhällssmitta”.

Hon skriver också att ÅHS rapporterar de positiva fallen på en ”övergripande nivå” för att skydda de enskilda personernas integritet. Av den anledningen rapporterar man heller inget om de smittades arbetsplatser eller ålder.

Vid presskonferenserna ger dock landskapsläkare Knut Lönnroth med jämna mellanrum en helhetsrapport där bland annat åldersfördelning ingår, meddelar Pajunen avslutningsvis.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp