DELA
Foto: Emma Harald

Coronafrågor ska ställas till hälsocentralen

Infektionsläkaren Marika Nordberg på Ålands hälso- och sjukvård ÅHS vill med anledning av gårdagens artikel i Nya Åland om ett hemkommet par som oroade sig för coronasmitta understryka att man ska vända sig till sjukvårdsupplysningen.

I går intervjuade Nyan två ålänningar som nyligen befunnit sig på det karantänbelagda hotellet H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa. Strax efter deras avfärd spärrades hotellet av och alla gäster fick stanna på rummet, då en man som vistats där insjuknat i influensa orsakad av coronaviruset.

– När de ringde ÅHS fick de besked av den svarande sköterskan att infektionsläkaren Marika Nordberg skulle konsulteras och att de skulle avvakta svar. Men svaret dröjde mer än fyra timmar.

– Det är lite konstigt att de dröjt så länge, sa mannen då.

Inte tillfrågad

Marika Nordberg vill efter Nyans artikel säga att hon inte blev tillfrågad och tillägger att det heller inte är hon som ska konsulteras i sådana lägen.

– Vi vill att folk ska ringa till sjukvårdsupplysningen. Behövs det då en doktor så är det i huvudsak ansvarig smittskyddsläkare på hälsocentralen som bedömer. Vid behov kan sedan den läkaren kontakta mig.

Nordberg menar att ett sådant förfarande kan ta upp till ett par timmar, men att det är helt normalt.

”Tog några timmar”

– I det här fallet gick frågan helt korrekt vidare till Tora Woivalin [klinikchef på primärvårdskliniken] och hon ringde Institutet för hälsa och välfärd THL för att göra en riskbedömning tillsammans med dem.

– Det var därför det tog några timmar för att förankra nivån på risken.

Har du förståelse för att man kan bli orolig av att sitta och vänta på besked i fyra timmar?

– Absolut, men då kanske vi måste gå ut och säga att det kan komma att ta någon timme, det är som det är. Det här är ju inte akut, det är ju inget som man måste få besked om inom två minuter.

Fast det vet ju inte den som ringer.

– Nej förstås. Men då är det kanske bra att vi förtydligar det nu. Man ska prata med ansvarig smittskyddsläkare på hälsocentralen, och sedan kan det ta ett par timmar att få besked, för vi behöver göra en personlig bedömning av varje fall.