DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>INTE UTE Tillståndet för förlängd försäljning gäller bara inomhus i Indigo, Kino och Diablo. Utomhus måste företagen följa lagen som säger att det slut på serveringen klockan 01.30.

Centrumkrogar får sälja alkohol längre

Indigo, Kino och Diablo får servera alkohol till klockan 03.30.

Beslutet följer inte polisens rekommendationer.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet beviljar Matkreatören i Mariehamn ab och Mariepark ab förlängt serveringstillstånd för Indigo, Kino och Diablo.

Med beslutet går ÅMHM mot polisen som anser att den förlängda serveringstiden kan innebära fler ordningsproblem och störningar i Mariehamn.

Från januari till början av september i år har polisen gjort 98 ingripanden i Mariehamn som har haft ett direkt samband med någon krog och med alkohol.

– Enligt polisens utlåtande finns det ett väldokumenterat samband mellan brottslighet och alkoholpåverkan, både risken att utföra brott och att utsättas för brott ökar i grad med berusningen, skriver ÅMHM i beslutet.

Polisen anser att serveringstiden kan förlängas under sommaren och vissa helger som till exempel nyårsaftonen.

Men ÅMHM svarar med att en begränsning av serveringstiden ”skulle inskränka restaurangbranschens rätt till förlängd serveringstid i enlighet med det av Ålands landskapsregering fastställda regelverket”.

Krogarna får därför tillstånd att sälja alkohol till klockan 03.30 på morgnarna under hela 2016 och 2017.

ÅMHM kräver att företagen har klara rutiner och policydokument för till exempel hur åldern skall kontrolleras och berusade hanteras.