Bubblans vänner trivs i Badhusparken

– Jag har inte gjort så mycket: tvättat, polerat och fixat smågrejer med motorn.
Det säger Isac Ekstrand anspråkslöst om sin fina folkvagn från 1965, som han visade upp på lördagens ”Bugnic”, den årliga Volkswagenuställningen i Badhusparken som hölls i lördags.

Motorn i Isac Ekstrands bubbla är inte original.

– Jag bytte ut den ursprungliga 1,2-litersmotorn mot en 2,2-liters, så den har 3-4 gånger fler hästkrafter nu.

Intresset för folkvagnar har han med sig hemifrån.

– Min pappa Björn har hållit på med bubblor. Efter att han sålt bort sina bilar har jag försökt köpa tillbaka dem. Jag har sedan jag fyllde 18 varje år frågat ägaren till hans senaste fungerande bubbla, men hon är hård… Nu har jag skaffat egen.

Isac Ekstrand gillar folkabubblornas form

– Och så är det roligt att se hur man byggde bilar förr i tiden, mer för hand. Jag jobbar som bilmekaniker och tycker det är roligare med gamla bilar än nya.

Fast den bullrar rätt mycket, bubblan.

– Det skulle nog inte skada att ljudisolera lite. Jag måste nästan köra med hörselskydd. Men jag fick igång den i alla fall i år. Och till nästa år hoppas jag ha originalfälgar på plats, säger Isac Ekstrand.

Återkommande gäst

En återkommande gäst på Ålands VW-klubbs årliga utställning är Jukka Torikka från Iniö, med sin Volkswagen Karmann Ghia från 1958.

– Den har alltid haft finländska ägare. Jag har haft den i tio år.

Jukka Torikka brukar delta i cruisingevenemang på fastlandet med sin bil.

– Men det är tradition att komma hit till Mariehamn varje år, och pojkarna som arrangerar känner mig. En sommar utan Åland är ingen sommar, och Mariehamn är min favoritstad i Finland – bättre än både Åbo och Helsingfors, säger Jukka Torikka.

Vi träffar en av pojkarna som arrangerar: Daniel Andersson, vice ordförande i Ålands VW-klubb.

– Vi försöker hålla det som en liten, personlig träff, med kanske 50-60 bilar. På så sätt blir det så att alla pratar med alla. Vi vill inte att träffen ska växa, utan hålla det gemytligt, med mycket socialt umgänge.

Fotograf: Jeremic Slavoljub