DELA
Foto: Jonas Edsvik
Såhär såg brobygget ut i maj 2022. Nu är bygget klart och på lördag blir det invigningsfest med tårta och tal.

Bomarsundsbron invigs med lopp och tårta

På lördag är det dags för både högtidlig och fartfylld invigning av den nya Bomarsundsbron.

Klockan 12.30 på lördag inleds invigningen av nya Bomarsundsbron i Sund. Först blir det samling vid bron för alla som vill vara med på fotografering, innan det vid klockan 12.50 är dags för själva ceremonin.

Enligt utskicket från landskapsregerigen blir det tal av både infrastrukturminister Christian Wikström och en representant från Sunds kommun, innan det är dags för bandklippning och start av invigningsloppet klockan 13.

”Invigningsloppet på en kilometer är anpassat så att alla kan delta i sin egen takt, stora som små”, skriver landskapsregeringen och enligt information till Nyan är det väldigt många som anmält sig.

Det finns även lopp på distanserna 4,5  kilometer, 12  kilometer och 28  kilometer. Alla deltagare får en medalj och det kommer även att serveras brotårta.

LÄS OCKSÅ

Påverkar trafiken

I samband med invigningen stängs bron för trafik i cirka 20 minuter, enligt planen från klockan 12.40. Även linfärjans turer 12.30 och 12.45 från Töftö påverkas av avstängningen.

Lanskapsregeringen uppmanar trafikanter att vara ute i god tid och att sänka farten i området. Parkeringplatser finns söder om Sundsvägen.

Invigningen av Bomarsundsbron sker i samarbete med Ålands landskapsregering, Åland event och Bomarsund Trailrun.