DELA
Foto: Jonas Edsvik

Avvaktande hållning till uttalande om resor

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) sa i SVT i helgen att svenskarna inte kommer att kunna resa fritt heller efter den 15 juni, då utrikesdepartementets nu gällande generella avrådan löper ut.

Varken Viking Line eller Eckerölinjen tror dock att ministern vill stoppa resor till närregioner som Åland.
Inte ens om avrådan hävs blir det fritt fram för svenskar att resa till utlandet, enligt ministern.

– Jag skulle inte boka en utlandsresa, sa Ann Linde till SVT.

Ett skäl är att det alltjämt finns svenskar som sitter fast på sina resmål runtom i världen utan att kunna ta sig hem eftersom det inte går några flyg.

Björn Blomqvist, vd för Rederi Ab Eckerö, kommenterar:

– Som så ofta inom EU finns det en vilja att betrakta EU som ett område med gemensamma regler. Men man kan på goda grunder konstatera att under den här pandemin så har de målsättningarna inte uppfyllts. Nu ser vi också att många EU-länder inleder samarbeten, bilateralt eller 3-4 länder emellan, där de bygger olika zoner eller kommer överens om olika grupper av turister som kan besöka vissa resmål.

Han exemplifierar med de tre baltiska länderna, som har ett sådant samarbete på gång.

– Självklart skulle ju Åland gynnas ett sådant regionalt regelverk. Men min uppfattning är att de här regionala lösningarna inte ses med så blida ögon i Bryssel. Det är väldigt svårt att göra en bedömning. Som jag uppfattade det uttalade sig Ann Linde i ett sammanhang som gällde strandsatta medborgare runtom i världen, och det vill ju Sverige inte att ska upprepa sig i närtid. Jag har inte hört någon specifikt ställa en fråga om turism i grannländerna.

Han vill inte ge någon prognos för färjtrafiken mellan Sverige och Åland i sommar.

– Från branschens sida har vi ju tagit fram beskrivningar hur vi tror att resandet skulle kunna vara möjligt med social distansering. Att resa med fartyg är ju betydligt tryggare ut smittspridningsperspektiv än att trängas på tåg eller flygplan. Men någon prognos ger jag mig inte på.

Närsemestrar attraktiva

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström tror liksom Björn Blomqvist att Ann Linde främst tänkte på mer avlägsna resmål när hon gjorde sitt uttalande.

– Vi tror att närsemestrar blir ganska attraktivt i sommar. Familjer och andra vill resa, och vi har försökt lyfta fram Åland som en attraktiv destination med cykelsemester, stugsemester och minimal smittorisk. Vi jobbar också mycket med trygghetsfrågor ombord och i terminalerna.

Viking Line är enligt Johanna Boijer-Svahnström också pådrivande för att Åland ska lyftas fram i sociala medier på fastlandet.

– Jag kommer ihåg depressionen på 1990-talet. Vi tappade inte volymer då heller. Människor som ändå ville ha nånting ersatte flygcharterresan med en kryssning.

Hon är orolig för handeln och restaurangerna på Åland inför sommaren.

– Det skär i hjärtat om de inte får folk hit i sommar. För hela Ålands ekonomi så hoppas jag att det öppnar.

Björn Wennström, PR-och marknadskommunikatör på Visit Åland, avstår tills vidare från att kommentera Ann Lindes uttalande.

– Det är ganska löst just nu, så vi vill avvakta ytterligare direktiv.