DELA
Pressbild från Presidentens kansli

Zelenskyj kom till dagens nordiska toppmöte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gör ett officiellt besök i Finland i dag, 3 maj. Besöket sker på inbjudan av president Sauli Niinistö och sker samtidigt som ett nordiskt toppmöte hålls i Helsingfors.

Informationen om att det inte bara var ett nordiskt toppmöte, utan ett nordiskt-ukrainskt toppmöte som skulle hållas idag i Helsingfors offentliggjordes av presidentens kansli först idag, onsdag.

President Niinistö och president Zelenskyj träffades senast i januari 2023, under Niinistös besök i Kiev.

Träffar många

På agendan för de officiella diskussionerna mellan president Niinistö och president Zelenskyj står bland annat Ukrainas försvarskamp och Finlands stöd till Ukraina, de bilaterala relationerna mellan de två länderna och det globala geopolitiska läget.

Efter diskussionerna höll presidenterna en gemensam presskonferens, där den ukrainska presidenten bland annat tackade Finland för stödet. Här kan du se Yles sändning från presskonferensen.

I arbetslunchen under det officiella besöket deltog, enligt presidentens kansli, även statsminister Sanna Marin (S) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna). Zelenskyjs agenda innehöll även möte med riksdagens talman Petteri Orpo (Saml).

Toppmöte

På onsdagseftermiddagen står president Niinistö värd för ett toppmöte mellan de nordiska länderna och Ukraina. De övriga deltagarna, förutom president Niinistö och president Zelenskyj, är Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

”Teman för toppmötet är läget i Rysslands anfallskrig i Ukraina, de nordiska ländernas fortsatta stöd till Ukraina, utvecklingen av Ukrainas relation till EU och Nato samt Ukrainas initiativ till en rättvis fred”, skriver presidentens kansli.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp