DELA
Foto: Jonas Edsvik

Att spara hållbart är en insats för klimatet

Genom att spara hållbart kan du göra en betydligt större insats för miljön som individ än du kanske tror. Kanske rentav tjäna pengar på samma gång.

– Vi vill investera för att skapa avkastning och det gör man genom att investera hållbart, säger Annika Hagstedt, expert på hållbara investeringar.
Annika Hagstedt besökte Mariehamn igår för att dela med sig av sin kunskap om hållbara investeringar. Till vardags arbetar hon som kommunikatör på Nordeas fondbolag i Stockholm, där verksamheten blivit allt mer fokuserad på hållbarhet.

Annika Hagstedt är redan från början noga med att betona att det handlar om lönsamhet.

– Om vi ska investera i företag vill vi ha avkastning som kan gynna våra fondandelsägare. Men vi tror helt enkelt inte att företag där verksamheten bygger på exempelvis kol kan erbjuda lönsamhet.

Därför har Nordeas fonder meddelat att de avstår från att investera i bolag där mer än 30 procent av omsättningen härrör från kol. Enligt Annika Hagstedt är det bara 12 procent av världens kapital förvaltas på ett hållbart sätt.

– Som fondbolag måste vi skapa lönsamhet inom planetens gränser. Vi kan absolut investera i ett företag som Volvo. Men då måste de ta sig an till exempel FN:s hållbarhetsmål, och visa att de har tänkt på de målen och har en plan för hur de ska ställa om för en hållbar framtid.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!