DELA
Foto: Emil Skärlén<07_Bildrubrik>BARN BERÖR Häromdagen hittade Anton Stenros och de andra i besättningen en båt där 31 av flyktingarna ombord var barn. ”Alla barn gör starkast intryck på en”, säger han.

Anton räddar liv längs ”Dödens kust”

För Anton Stenros rådde ingen tvekan.

När han fick höra om möjligheten att åka till Medelhavet för att hjälpa människor på flykt ville han vara med.

– Det är ett väldigt enkelt och konkret sätt att hjälpa till i flyktingkatastrofen, säger han.
Runt 1 000 euro kan det kosta att fly över Medelhavet. Lite mer om du är man, lite mindre om du är kvinna. För pengarna får du en osäker båtfärd över vattnet, och en lika osäker destination.

– Det kan vara en enkel biljett till frihet eller en enkel biljett till döds, berättar åländska Anton Stenros, som är hemma från Sottunga.

Över jul och nyår befinner han sig på den grekiska ön Samos. Som medlem i Sjöräddningssällskapet i Sverige är han en av de som bistår med sjöräddning då olyckor med flyktingbåtar sker i Medelhavet.

Nu återstår en knapp vecka innan han åker tillbaka till Göteborg, där han bor, efter att ha varit på Samos sedan den 18 december.

– Så fort jag hörde talas om projektet tog jag reda på när jag kunde åka. Det var en självklarhet, säger han.

Förutom Anton Stenros finns nio andra personer ombord på de två båtar som Sjöräddningssällskapet har utsända. När de får larm om flyktingbåtar i fara rycker de ut med de båda båtarna.

– En normal dag kör vi ut klockan åtta. Då kör vi längs ”Dödens kust”, från Samos och österut, berättar Anton Stenros.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!