DELA
Foto: Jeanette Östman/SPT

Antalet smittade sjunker stadigt

Incidensen sjunker stadigt i Finland och vaccinationstakten är hög. Men epidemiläget i resten av Europa, däribland våra grannländer, är fortfarande allvarligt. Det meddelade social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd, THL, under pressinformationen om coronaläget tidigare i dag.

Antalet vaccinerade i Finland har nu överstigit 50 procent, fler vaccinleveranser är på väg och incidensen sjunker stadigt i samtliga regioner. Men för att utvecklingen ska hålla i sig måste man fortsättningsvis vara noggrann med att följa rekommendationer om avstånd, tvätta händerna, använda ansiktsmask och testa sig vid symtom. Det var kontentan i torsdagens pressinformation om coronaläget där representanter från social- och hälsovårdsministeriet och THL deltog.

En fråga från pressen berörde om det nu blir möjligt att resa och hälsa på familj och släkt i Sverige i sommar.

– Det beror på hur man förverkligar det hela. När det uppstår kontakter ökar risken för att smittas och då är frågan hur man reser och hur många möten med människor man har på vägen. Det finns därför inget entydigt svar på den frågan, svarade Pasi Pohjola, direktör vid THL.

Han sade även att att om man tittar på kartan över incidensstatistik så är Sverige, framförallt den norra delen av landet, ett av de mest utmanade områdena i hela Europa.

– Säkerhet vid våra gränser är viktigt och det gäller att agera hälsosäkert i de områden där det fortfarande finns smitta, kommenterade också social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp