DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SOMMARGISSEL Ni forskning om de blågröna algerna visar att de kan vara ännu mer skadliga än man hittills vetat.

Alzheimers sjukdom kopplas till giftalger

De blågröna algerna kan orsaka Alzheimers sjukdom.

Det har amerikanska forskare kommit fram till i en ny studie.
SVT: vetenskapsredaktion publicerade i går en artikel om en ny amerikansk studie på apor som visar att också låga halter av nervgiftet BMAA, som finns i de blögröna algerna, ger förändringar på hjärnans nervceller som liknar de som uppstår vid Alzheimers sjukdom.

– Då vet vi alltså att BMAA ger upphov till den här sortens hjärnskador hos apor och sannolikt också hos människa, säger seniorprofessor Ingvar Brandt på Institutionen för Miljötoxikologi vid Uppsala universitet till SVT där forskarna tidigare har konstaterat att BMAA förorsakar nervskador på råttor.

BMAA har hittats i fisk och skaldjur i Sverige men man vet inte om det är farligt för människor.

– Jag tror att vi får i oss betydligt mer från våra livsmedel än man tidigare trott. Detta är en fråga som nu ställs mer på sin spets. Man ska inte göra någon skrämselpropaganda av det här, men det är ett starkt behov av att lära oss mer om hur vår exponering ser ut, och hur stora säkerhetsmarginalerna är, säger Ingvar Brandt.

Lars-Olof Ronnevi, neurolog vid Karolinska sjukhuset, varnar i artikeln för att dra slutsatser bara på basen av den nya amerikanska studien.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!