DELA
Foto: PRIVAT

Ålänning mitt i Jerusalem-kravaller

Det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel har väckt stora protester runt om i världen.

Åländske Mike Wentjärvi befann sig mitt i tumultet i östra Jerusalem.

Stora protester har brutit ut på västbanken och israelisk kravallpolis understödd av militär har drabbat samman med palestinska demonstranter i östra Jerusalem. Den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel samt flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, väcker ilska bland palestinier.

Ålänningen Mike Wentjärvi befann sig på torsdagen mitt i händelsernas centrum vid en av ingångarna till Gamla stan i Jerusalem.

– Stora delar av Jerusalem spärrades av och jag kunde inte ta mig från platsen till mitt hotell på flera timmar, säger Wentjärvi.

Demonstrationen började fredligt men efter att en demonstrant tänt eld på en israelisk flagga agerade israeliska styrkor mot folkmassan. När slagsmål utbröt mellan demonstranter och israeliska stykor befann sig Wentjärvi på torget mellan murarna till Gamla staden och kravallstaketet, utan möjlighet att ta sig därifrån.

– Jag kunde hjälplöst se på när en gammal dam i 60-års åldern blev brutalt nedslagen av en militär för att hon vägrade flytta på sig.

Läs mer i måndagens Nya Åland!