DELA
Foto: Stefan Öhberg
Arbetslösheten på Åland rusade i höjden under pandemiåret 2020, och uppgick som mest till 13,1 procent.

Ålandsdelegationen godkänner 17,5 miljoner i pandemistöd till Åland

Självstyrelselagens paragraf 51 om särskilda bidrag är tillämplig på coronapandemins konsekvenser för den åländska ekonomin. Därmed ska Åland beviljas 17,5 miljoner euro i kompensation.

Ålandsdelegationen, med ordförande Peter Lindbäck, publicerade sitt beslut i dag torsdag. Innan beslutet verkställs måste det stadfästas av republikens president på föredragning från Finansministeriet.

Det var i december förra året som landskapsregeringen skickade in en anhållan till staten om ett särskilt bidrag på 17,5 miljoner euro som ersättning för landskapets utlägg under 2020 på grund av pandemin. Ersättningen skulle täcka bland annat Ålands kostnader för stöd till näringslivet, stöd till arbetslösa, kommuner och arbetslöshetsersättningar orsakade av pandemin. I beloppet ingick inga direkta kostnader för exempelvis vården, det har ersatts på andra sätt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp