DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åland Posts chef hörs av tullen

Åland Posts vd Henrik Lundberg sitter i förhör hela dagen efter tullens tillslag mot postens lokaler i Sviby.
Det beskedet får Nya Åland när vi på onsdagsförmiddagen söker vd:n.

Henrik Lundberg var i Stockholm när tullen i går gjorde ett tillslag mot Åland Post. Tillslaget hängde ihop med misstankar om grovt dopningsbrott, smuggling, grovt skattebedrägeri och olovligt utövande av yrke inom social- och hälsovården, sade tullöverinspektören Jussi Gustavsson till Nya Åland.

Enligt uppgifter till tidningen fördes åtta personer, bland andra vice vd Johan Sundblom, till förhör i polishuset.

Uppgiften om att det ska gälla åtta personer dementerades senare på onsdagskvällen av personalchef Johan Haglöf, som säger att siffran var felaktig. Däremot ville han inte gå in på hur många personer av postens anställda som kallats till förhör.

– Det är vd Henrik Lundberg som sitter på förhör just nu. Vice vd Johan Sundblom har varit på förhör men är släppt, sa han till Nya Åland på onsdagskvällen.

I en intervju för tidningen Åland på tisdagen sade Henrik Lundberg att tillslaget handlade om varor som Åland Post packat och distribuerat för det brittiska företaget Authentic Produce. I samband med den hanteringen togs varorna in i Åland Posts egen momsredovisning.

För ett år sedan beslagtog tullen Authentic Produces produkter som fanns hos Åland Post. Tullen kom fram till att det handlade om tillståndspliktiga läkemedel som importerats till Finland utan tillstånd – och att Åland Post stod som importör.

Henrik Lundberg säger till tidningen Åland att Åland Post inte hade förstått att man stod som importör när när tagits in i postens momsredovisningen. En följd av tullens undersökning blev att Åland Post krävde att kunder som använde Åland Posts pack- och distributionstjänster skulle momsregistrera sig.

– Det här var totalt utan uppsåt. Vi får beklaga att vi inte förstod bättre, säger Henrik Lundberg till tidningen Åland.