DELA
Foto: Stefan Öhberg

Åland åter i utgångsfasen

Minskad incidens och lättare belastning på intensivvården och medicinavdelningen gör att samarbetsgruppen nu bedömer att Åland åter är i utgångsfasen. Man anser heller inte att restaurangernas öppettider behöver inskränkas.

Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande till social- och hälsovårdsministeriet gällande statsrådets förordning om temporär begränsning av förplägnadsrörelsers verksamhet. Ministeriet tänker utfärda nya bestämmelser kring restaurangerna före den 1 januari nästa år, och Åland hade tillfrågats om sin åsikt i frågan.

Efter att inledningsvis ha konstaterat att minskat tryck på vården och lägre smittsiffror de senaste veckorna lett till att Åland nu ska anses vara tillbaka i utgångsfasen skriver man:

”Samarbetsgruppen rekommenderade inte några begränsningar av förplägnadsrörelserna, ej heller av offentliga tillställningar. Ålands hälso- och sjukvård och landskapsregeringen följer epidemisituationen och sjukvårdssituationen dagligen och kan snabbt vidta ytterligare åtgärder vid behov.”

I sitt utlåtande tar också landskapsregeringen strid med statsrådets beslut den 3 december att begränsa förplägnadsrörelsernas öppettider och serveringstider för alkoholdrycker på Åland, bland annat genom att kräva coronapass vid alkoholservering.

”Social- och hälsovårdsministeriets motiveringspromemoria daterad 3.12.2021 är ännu bara publicerad på finska. Utifrån det utdrag på svenska som landskapsregeringen har mottagit från social- och hälsovårdsministeriet bedömer landskapsregeringen att statsrådet inte har motiverat sitt beslut i enlighet med de kriterier och krav som fastställts i smittskyddslagen”, skriver man bland annat.

Följ med landskapsregeringens presskonferens i frågan klockan 16.00 på nyan.ax!


Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp