DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>VILL HJÄLPA Mona Sedghi, själv en gång flykting på Åland, vill i sin tur hjälpa dagens flyktingar på grekiska ön Lesbos och lämnar för en tid jobbet på Sony Music i Stockholm

Åker till Lesbos för att hjälpa flyktingar

Mona Sedghi, 27, åker till den grekiska ön Lesbos på måndag för att jobba som volontär.

– Jag är beredd på att det blir jättejobbigt, i synnerhet som många av flyktingarna är barn, säger hon.
Mona Sedghi jobbar på Sony Music i Stockholm. En av artisterna som är knutna till bolaget har nyligen startat en organisation, I am You, som har som mål att organisera svenska volontärer till de platser där flyktingar når Europa efter den ofta farliga båtresan på Medelhavet.

En sådan plats är ön Lesbos.

– Han har varit där och hjälpt till, och då märkte han att det inte finns någon etablerad organisation som tar emot flyktingarna utan allt är i händerna på volontärer. Han träffade många norrmän men inga svenskar, berättar Mona.

Hon åker tillsammans med en kollega i en grupp på åtta svenskar på måndag. Hon räknar bland annat med att tolka eftersom ett av de språk som afghaner talar påminner om hennes språk persiska.

– Många flyktingar är i dåligt skick när de kommer, nedkylda och sjuka. De tas om hand om läkare som jobbar frivilligt för att sedan fortsätta sin resa. Lesbos är bara den första anhalten.

Hon säger att hon är både rädd och nervös inför den nöd hon räknar med att bevittna.

– Människosmugglarna kör inte båtarna ända till land utan passagerarna tvingas hoppa i vattnet. Många kan inte simma och drunknar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!