DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅHS väntade halv dag med råd till Teneriffa-par

Två ålänningar som i söndags kom hem från Teneriffa bodde på det hotell som nu satts i karantän. ÅHS dröjde dock en halv dag med att ge dem råd.

– Lite fundersam är man väl, säger mannen i paret till Nya Åland.

Ett åländskt par från Mariehamn reste i söndags hem från Teneriffa. De hade bott på hotell H10 Costa Adeje Palace, som nu satts i karantän med patrullerande polis i munskydd utanför.

När mannen i paret fick klart för sig att de nyligen befunnit sig på en plats där coronasmittade vistats ringde han för säkerhets skull till Ålands hälso- och sjukvård.

– Vi ville ju inte gå runt och smitta ner en massa folk om det är så, så vi ringde till sjukvårdsupplysningen, berättar han för Nya Åland.

– De sa att de skulle prata med infektionsläkaren Marika Nordberg men hon har inte hört av sig än. Så du är snabbare än hon, kan man säga.

Är ni oroliga?

– Orolig vet jag inte, men lite fundersam är man väl. Men jag har förstått att om man är frisk och kry så är det ingen fara.

Mannen säger att han inte varit på jobb än men att hans fru, som arbetar med ungdomar, gått till arbetet som vanligt.

– Jag ringde henne nyss och hon kommer snart hem.

Mannen och hans fru var tillsammans med familjen Strandvik de enda ålänningarna på hotellet och hade turen att flyga hem med ett bolag som flög trots sandstormen i området.

– Jo de flög ändå, så vi slapp undan alltsammans …

När mannen ringde sjukvårdsupplysningen var klockan strax före elva på förmiddagen på tisdagen. När Nyan sista gången kontaktade honom, fyra timmar senare, hade fortfarande ingen hört av sig med råd.

– De lovade att de skulle höra av sig under eftermiddagen, och det är ju fortfarande lite kvar på den … Men lite konstigt är det väl kanske. De tycker kanske inte att det är så farligt?