DELA

Ensidig alarmistisk bild

I samhället idag matas vi med att det finns ”quickfix” på allt, vi har också provat ”nya” medel genom åren. Hur bra och nyttigt var inte DDT, PCB, tobak med mera när det lanserades? Nu väljer vi att ge tillit till ett i flera delar obeprövat läkemedel, framförallt långtidsverkan är okänd.

I detta nu skickas friska och arbetsdugliga personer hem för att dom inte är vaccinerade, det från sådana arbeten som lider stor brist på personal. Har någon sett en studie som bevisar att vårdpersonal smittar sina patienter?

Jag är väldigt fundersam över att man drev igenom en tvingande lag så snabbt, om alla sakkunniga inte såg längre fram än så!

Läser man på lite om influensa, som påminner om coronavirus så ser man att viruset muterar och nästan alltid till en lindrigare mutation och muterar så snabbt att man inte hinner tillverka och distribuera vaccin.

Deltavarianten var orsaken till tvångsvaccinlagen. Den dominerarande nu är omikron, så lagen torde vara olaglig, eftersom man tvångsvaccinerar på andra grunder än när lagen drevs igenom! Eftersom omikron är smittsam oavsett om du är vaccinerad eller ovaccinerad, så rimmar det illa.

Dras lagen eller tillämpningen av lagen till domstol, av arbetstagare och jurister, finns väldigt lite evidens som ger lagen rätt.

Det är en så ensidig alarmistisk bild som Åland, Finlands olika myndigheter och media har underblåst.

Vaccin har blivit som en ”helig ko”,om man ens diskuterar vaccinets för och nackdelar, blir man nertryckt genom personliga påhopp, så ingen vågar säga något, man blir avhumaniserad, någon ”alla” har rätt att förnedra.

Av de ovaccinerade (alla har olika orsaker till varför man valt bort vaccinet) är många intresserade av hälsa, och vanligtvis inte ställer sig upp och ropar, men som nu fått nog!

Droppen var covid-passet och framförallt vaccintvånget.

Gemensamt för alla är att få välja vad som injiceras i den egna kroppen. Det är inte staten, samhället eller arbetsgivaren som äger min kropp!

Det kommer att riva upp många djupa sår i samhället och splittra familjer för många år framöver om vi fortsätter på den inslagna vägen. Mänskligheten har överlevt och utvecklats på grund av diversitet och evolution, att alla inte gör och tänker på samma sätt. Om vi i alla tider skulle följt lagar skulle största delen av oss vara slavar, det är revolutioner som fört oss till demokrati.

Det är väldigt sällan den stora massan har fört utvecklingen framåt utan oliktänkare med risk för sitt eget liv som gör annorlunda.

Vi måste titta bakåt för att se framåt och inte gå i samma fälla som vi gjort genom åren. Många av besluten dom senaste två åren har drivits av rädsla, kortsiktigt tänk och en benägenhet att ”vara hårdare än grannlandet”.

Det man borde göra, när åtgärderna inte fungerar som man tänkt, är att stanna upp, ta ett steg tillbaka och fundera vad har gått bra, vad har gått mindre bra.

Vi behöver använda flera olika verktyg för att komma ur detta tillsammans och med respekt för varandras åsikter.

Naturlig exponering är i det långa loppet en viktig del som nästan helt trycktes bort från informationen som kom ut första året i pandemin, på senare tid har det äntligen börjat sippra fram att naturlig exponering behövs. Vaccin är ett tveeggat verktyg som alla inte kan eller vill ta, som alla medicinska produkter kan man få olika typer av biverkningar. Proportionerna i lidande och kostnader mot andra hälsoproblem vi har i samhället är snedvriden.

Här kommer en tänkbar jämförelse, man får välja att äta och leva onyttigt, röka, dricka alkohol med mera utan att bli tvungen att göra något åt det, här finns det hälso- och samhällsvinster att göra, för dom här grupperna kräver betydligt mera sjukvårdsresurser än det dom ovaccinerade beskylls för. Vilken är nästa befolkningsgrupp att trakasseras? Nästa gång är det kanske den befolkningsgrupp du befinner dig i som blir drabbad.

Sedan att sjukvården och vårdplatser monterats ner under flera årtionden gör inte saken bättre.

Att tvinga någon, mot sin vilja, leder till att myndigheterna och samhället får ett stort tillits problem längre fram för det är mest ”vanliga” människor som blir drabbade av det här, som arbetar, betalar skatt och gör sitt i samhället. Hur de som är vaccinerade som kanske känner sig besvikna på produkten, gör i framtiden kan bli intressant.

Som politiker borde man kunna konstatera att lagen inte blev bra och ta tillbaka den. Det kommer att se dåligt ut i historieböckerna om man inte har agerat sansat och med förstånd.

Med hopp om mera inkluderande tänk för alla människor, ovaccinerade är också människor.

MIKAEL LINDBERG

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp