DELA
Foto: Jonas Edsvik

ÅCA har sänkt fetthalten i vispgrädden

I sociala medier har ÅCA:s vispgrädde blivit en snackis. Anledningen är att förpackningen numera anger att grädden har 36 gram fett per 100 gram, medan det på ÅCA:s hemsida står att den innehåller 38 gram fett.

ÅCA:s vd Joakim Blom bekräftar att mejeriet har sänkt fetthalten i vispgrädden från 38 till 36 procent. Det finns två orsaker till förändringen:

– För det första har processerna blivit så pass bra att vi har kunnat gå från 38 till 36 procents fetthalt utan att kvaliteten på grädden har påverkats. Sedan är det också en ekonomisk orsak, vi har mer fett som blir smör nu. Efterfrågan på smör är jättestor, säger han.

Att den sänkta fetthalten i grädden blivit en snackis kommenterar han med att det ”inte är så dramatiskt”.

– Våra konkurrenter har ännu lägre fetthalt i sin vispgrädde och använder tillsatser, vilket vi inte gör och vi har heller inga sådana planer. Om gräddens fetthalt är under 35 procent krävs det tillsatser för att den ska bli vispbar.

Så ni har inga planer på att sänka fetthalten ytterligare?

– Absolut inte. Det är svårt att säga hur framtiden ser ut, men jag kan inte tänka mig att vi skulle ha sådana planer åtminstone på kort sikt.

I diskussionen om gräddens fettinnehåll nämns också att grädden tidigare haft 40 procent fett. Det tillbakavisar Joakim Blom.

– Vi har faktiskt fått mejl där någon påpekat det. Jag har avstämt med mejerichefen och honom veterligen har grädden alltid haft 38 procent. Jag har ju bara varit tre år i huset, men varken mejerichefen eller försäljningschefen kan säga att den haft 40 procent.

Enligt Joakim Blom är det ingen ny förändring som gjorts på grädden.

– Den gjordes redan i fjol, det är en miss från vår sida att innehållet inte har uppdaterats på hemsidan.

Vad är anledningen till att ni inte har gått ut med att ni sänkt fetthalten i grädden?

– Det är en förändring som väldigt många i branschen har gjort, och det har inte blivit någon förändring i produkten egentligen eftersom vi inte har börjat använda tillsatser.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp