DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tre tjänster försvinner på ÅCA när samarbete avslutas

I ett pressmeddelande från Ålands Centralandelslag ÅCA säger företagets vd Joakim Blom att samarbetet med svenska Roslagsmjölk avslutas om en månad. Arbetskraftsbehovet minskar med tre tjänster, dock utan att några uppsägningar behövs, uppger han också.

Samarbetet har pågått sedan 2016. Produkterna har bestått av mjölk, grädde, yoghurt och filmjölk som legotillverkats med råvara från fyra ekologiska mjölkgårdar i Roslagen.

”Roslagsmjölk har ända sedan starten haft utmaningar med lönsamheten och väljer genom denna åtgärd att ändra affärsmodellen och flytta över sin produktion till Grådö mejeri samt slå ihop mjölken med annan ekologisk råvara”, uppger meddelandet.

Produktionsmässigt sägs flytten minska arbetskraftsbehovet på Åland med motsvarande tre tjänster.

”Bedömningen som görs just nu är att detta inte kommer att leda till uppsägningar utan kan hanteras genom naturliga avgångar. Inte heller lönsamheten bedöms att påverkas negativt”, skriver man vidare.

– Roslagsmjölk har de senaste tre åren haft en positiv trend så det är lite synd att man väljer att avsluta nu trots att det ändå är förståeligt, säger ÅCA:s vd Joakim Blom i pressmeddelandet.

– Roslagsmjölk har inte varit någon större kassako för Ålandsmejeriets del men jag har alltid trott på deras idé, personerna bakom och sett en potential.