DELA
Foto: Jonas Edsvik

84 punkter ska göra Åland tillgängligt

Kunskap och utbildning är viktiga punkter i landskapsregeringens åtgärdsprogram för att göra Åland mer tillgängligt.
”Ett tillgängligt Åland 2017-2020”, heter åtgärdsprogrammet som landskapsregeringen presenterade under torsdagen.

Programmet har tagits fram under ledning av Nina Lindfors, från rådet för personer med funktionsnedsättning, kansliminister Nina Fellman (S) och specialsakkunnige Gunilla Lindqvist. Med under presentationen var också socialminister Wille Valve (MSÅ) och lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Speciellt stor nytta under arbetet, säger Lindfors, har man haft av universitetsstuderande Maeva Hachems högskolepraktikutredning ”Tillgänglighetstänk i byggkedjan – ett borttappat ansvar”.

– Vi lärde oss från utredningen att om man har kunskap så gör man inte fel. Det är lätt att göra rätt om man tänker på det tidigt i processen och ser till att hinder inte uppstår. Om det görs tidigare så blir det också billigare, säger Fellman.

De 84 åtgärderna berör allt från hur en upphandling ska göras till hur man inför elektronisk röstning. En del av punkterna är av fortgående natur, till exempel utbildning, andra punkter hann inte verkställas under förra programmet och en del punkter är nya åtgärdsområden.

– Jag hoppas att det här åtgärdsprogrammet tas på allvar av alla avdelningar. Dessutom är det viktigt att påpeka att det inte enbart gäller de som sitter i rullstol. Tillgänglighetsfrågor rör funktionsnedsatta med allt från syn- och hörselnedsättning till de som har svårt att röra sig, säger Lindfors.

Läs mer i fredagens Nya Åland!