DELA

Minst 48 inbrott och stölder i båthus

Anmälningar om inbrott i båthus, stulna båtbensintankar och upphittade tömda tankar fortsätter att strömma in till polisen dagligen. Nu ber man åter allmänheten om hjälp. Just nu är man speciellt intresserad av uppgifter om en bil som har extraljus under kofångaren och ett kraftigt motorljud.

Såhär skriver polisen bland annat:

”Oftast är det bensintankar som antingen stulits eller tömts på innehåll. Ett tänkbart motiv till stölderna är tankning av de bilar som gärningspersonerna rör sig i. Polisen har skäl att misstänka att det handlar om flera personer som begår dessa brott, och att det sker bilburet och att personerna rör sig i antingen en eller flera bilar under brottsräderna. Den första anmälningen i brottsserien mottogs den 27 september, och nu, närmare sju veckor senare, är brottsanmälansantalet uppe i 48 ärenden härrörande till platser som Rännbäckens båthamn i Hammarland Strömma, Karholm vid Marsund i Hammarland, Käringsund i Eckerö, Sandviken i Eckerö, Solhem i Mariehamn, Örens båthamn i Mariehamn, Notudden i Mariehamn, Norråkers båthamn i Lemland Järsö och Svinö i Lumparland. De flesta anmälningarna har varit kopplade till de södra delarna av fasta Åland.

Under senaste veckan har brottsanmälningar inkommit även från båt- och båthusinbrott inträffade i Sund Prästö och Finström Bergö.”

Bil av intresse

Polisens utredningsarbete pågår och man är nu ytterst angelägen om att få in ”minsta vink från källan allmänheten.”

”Det behöver inte handla om gjorda vittnesiakttagelser. Det kan handla om att man hört någon prata om något kring detta eller om fordon i grannskapet som rör sig under sena, avvikande tidpunkter”, skriver polisen.

Av speciellt intresse är iakttagelser kring en bil med extraljus under kofångaren och som har ett kraftigt, högt ljud.

”Och då handlar det om allt från bilmärke, modell, registernummer eller färg till var en sådan bil kan ha rört sig på sistone och om vilka personer som kan ha åkt med en sådan. Fordonet har setts i Eckerö Storby under natten 4-5 november, varefter det till polisen anmäldes om tre båthusinbrott i Sandviken i Eckerö.”

I Jomala, Gottby, Vestansunda och Ödanbölevägen har stulna föremål hittats. Därför är alla tips om aktivitet i det området, till exempel nattetid eller med okända fordon, extra intressanta för polisen.

En kanal för tips är e-postadressen tips.aland@polis.fi. Polisens anmälningsmottagnings telefonnummer 527117 är öppen vardagar klockan 9-16.

Polisen uppmanar alla som utsatts för brott att anmäla. Även detta kan göras via e-post, via brottsanmalan.aland@polis.fi.

Anna Björkroos