DELA

26 m/s i byarna vid Märket

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Nu har nog hösten kommit på riktigt och dagstemperaturerna är ganska normala för årstiden fast vi inte har haft många frostnätter så här långt, knappt några alls på många håll.

Den här tiden i oktober har det inte varit ovanligt att den första snön har fallit som dock sällan stannar särskilt länge, oftast bara över natten. Just nu finns det inte några tecken på att vi skall få den första snön. Varmluften från Sydeuropa har slutat att pumpa upp mot Nordeuropa.

Fortfarande är bristen på regn ett bekymmer och bland annat Dalkarby träsk börjar se torrläggningshotat ut. Enda fördelen med det låga vattenståndet är att en viss minister som brukar ta sig en tur runt träsket nu och då för att plocka bort skräp på botten har det enklare just nu.

Kraftiga höststormar har lyckligtvis inte förekommit. Men nu ser det ute om om lågtryckens vandringar över Atlanten tar mera normala banor vilket även kan innebära lite blåsigare väder. Blåsigast senaste vecka hade Märket som natten till onsdagen noterade nordliga vindar på 21 m/sek i medelvind och 26 i byarna.

Vad som är årligen återkommande den här tiden på året är älgjakten. Den här älgen fotograferad av Stefan Nordman‎ på Brändö, Björnholma som kanske visar Helges kusin som inte räds jaktsäsongen. Men kan även vara en påläggskalv alltså en kalv som så småningom blir pålägg på brändöhemvetet. Eller om det blir köpebröd heter det kanske bortavete.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan