DELA
Foto: Stefan Öhberg

2017 bli tufft för posten

– Det finns en risk för att vi i år får det sämsta resultatet sedan starten 1993, säger Henrik Lundberg, vd för Åland Post.

Men han hoppas på att det målmedvetna arbetet i Nordeuropa ska leda till att utvecklingen snart vänder.
De nordiska postbolagen har det inte speciellt roligt just nu då behovet av traditionella posttjänster minskar och trycksaker försvinner i takt med digitaliseringen samtidigt som intresset för att samla på frimärken avtar.

Åland är inget undantag också om vår litenhet och ofta stora it-skulder har lett till att posten här fortfarande klarar sig jämförelsevis bra. Medan man i grannländerna till exempel redan diskuterar inskränkningar i utdelningen har Åland inga planer på att inte fortsätta dela ut post fem dagar i veckan.

Det här tog finansminister Mats Perämaa (Lib) fasta på då han representerade postens ägare på bolagsstämman i Svibykontoret går.

– Det är betydligt behagligare att vara ägare till Ålands post än till de i till exempel Danmark och Finland. Postens ledning utför ett imponerande arbete. Det finns visserligen utmaningar men Åland Post har en oerhört bra grund och jag tror att man snart hittar nya kunder.

Utmaningarna är, utöver postverksamhetens allmänna problem, ett inkomstbortfall i och med brexit och en hotbild på grund av EU:s förslag till nytt momsdirektiv.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!