DELA
Foto: Jonas Edsvik

180 tjänster bort i Viking Lines samarbetsförhandlingar

Viking Lines samarbetsförhandlingar har avslutats.
Förhandlingarna har handlat om bolagets landpersonal i Finland, Sverige, Estland och på Åland.

Närmare 200 av totalt 570 anställda har berörts. Personalminskningen omfattar totalt cirka 180 tjänster. Runt 70 personer ska erbjudas nya tjänster och arbetsvillkor.

– Koronapandemin har varit omtumlande för passagerarrederierna och tyvärr måste många Viking-anställda nu personligen uppleva dess ekonomiska effekter. Det känns orättvist, men är oundvikligt, säger Viking Lines vd Jan Hanses i ett pressmeddelande.

– I detta utmanande läge är anpassningsåtgärder tyvärr nödvändiga för att trygga bolagets framtida verksamhetsförutsättningar. Vi kommer att vara tvungna att starta upp verksamheten på ett nytt sätt efter att pandemin övervunnits. Det är viktigt att vi är konkurrenskraftiga vid en återhämtning.

Den största delen av Viking Lines land- och sjöpersonal kommer fortfarande att vara delvis eller helt och hållet permitterad.

– Åtgärderna har lett till omorganisering, nedskärning, centralisering och effektivisering av vissa funktioner, samt till ändringar i vissa personers befattningsbeskrivningar för att bättre motsvara bolagets nuvarande och framtida behov.

Rederiet går in nuläget inte ut med hur många åländska arbetsplatser som berörs. (pd)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp