DELA

Fler supportrar än väntat i Mariehamn

Enligt polisen fanns cirka 175 supportar på plats i Mariehamn under onsdagen. Vid 18-tiden kom ytterligare ett 50-tal med Rosella, enligt Viking Line (se bild).

– Det har spekulerats i olika siffror. Vi hade egentligen inte trott att det skulle bli så många. Sedan kommer det förstås fler färjor under kvällens lopp, säger polismästare Maria Hoikkala.

Vilka färjor kommer de med?

– Det har kommit olika mängder med nästan varje fartyg, säger hon.

IFK Mariehamn har i nuläget avsatt 100 biljetter till polska supportrar. Nu kommer det alltså fler än vad man räknat med.

Om alla kommer att komma in på arenan är arrangörens sak, enligt polismästare Maria Hoikalla.
– Det är de som svarar på hur de tänker lösa den problematiken. Klart att det finns en diskussion vad detta kan medföra. Om fler biljetter släpps blir det färre frustrerade människor, säger hon.

Skulle det underlätta för polisen om supportrarna är inne på arenan?
– Det är klart att jag kan tänka mig att om man inte får en biljett så blir man lite besviken. Men det är IFK Mariehamn som beslutar om tillställningen och om det ska släppas fler biljetter.

Klubbdirektör Peter Mattsson säger att det kan bli så att det krävs fler biljetter.

– Vi får se hur läget blir. Blir det fler supportrar som inte har biljett då får vi se om det finns möjlighet att plocka in dem och om de också kan köpa en biljett, säger han.

– Det har ryktats om att det ska komma fler supportrar men vi har inte exakt antal på hur många det blir, säger Donny Isaksson på IFK Mariehamn.

Enligt polismästare Maria Hoikkala är det polisen som ansvarar för säkerheten i staden och utanför själva området.

– Men det är klart att vi hjälper till där också. Men IFK har huvudansvaret på arenan och överlag när det gäller själva händelseplatsen i omedelbar närhet.

Polisen kommer att vara plats när supportrarna samlas utanför arenan.
– Vi har väldigt tätt samarbete och bra dialog med arrangören. Vi är medvetna om varandras verksamhet, säger hon.

Säkerhetsarbetet har inte förändrats i samband med att det nu kommer fler supportrar, utan enligt Maria Hoikalla så fortskrider arbetet enligt plan.

Rikspolisen anlände till Mariehamn under tisdagen, och efter deras ankomst har det heller inte blivit några ytterligare direktiv.
– Förhoppningsvis finns det en tillräcklig mängd poliser. Vi har lagt resurser så att vi kan trygga ordningen.

Maria Hoikkala vill inte uttala sig om hur många poliser som kallats in inför matchen men det ska handla om en specialstyrka, så kallade Jouha-grupper.
– Alla är specialutbildade polismän som kan hantera folkmassor och stora tillställningar. På Åland har vi inte dessa poliser med den specialiserade utbildningen, säger hon.

Det är första gången de kommer till Åland, annars används styrkorna på fastlandet. Då även med hästar.
– Men hästar har polisen inte till förfogande nu, säger hon.

Veronika Åström
veronika.astrom@nyan.ax