DELA

Nya offentlighetslagen till utskottet

Debatten om den nya offentlighetslagen avslutades under gårdagens plenum. Återigen togs 15 dagars-fristen upp av Liberalernas partiordförande Katrin Sjögren och hon kritiserade också kommuners möjlighet att undvika att publicera ärendelistor för exempelvis fullmäktigemöten i förväg.

– Att publicera ärendelistor ger inte bara journalister information om vad som är på gång. Det ger medborgarna chans att sätta sig in i ärendet och komma in med åsikter och förslag.

Harry Jansson (C) framhöll i ett replikskifte vikten av en egen åländsk offentlighetslag, anpassad efter åländska förhållanden.

– Vi behöver inte kopiera Finland, tvärtom. På Åland är det extra viktigt med offentlighet eftersom vi har så små strukturer. Vi vill gärna skryta om rekord i närdemokrati, men när man inte ens kan tänka sig att publicera ärendelistor på nätet så är det en allvarlig sak, replikerade Sjögren.

Lagförslaget remitterades till lag- och kulturutskottet. (ck)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp