DELA

Tack men nej tack

Jag får buga och bocka för en ledarsida ägnad min ringa person och är smickrad och glad över att se mitt namn i samma mening som underhållning; det händer inte så ofta. 🙂 Måste ändå säga att skribenten Michael Hancock är bättre som skrönikör än jag, ledaren är både mustigare och skojigare och inte så noga med detaljerna som ibland hejdar skribenter.

Med det sagt är jag är inte helt säker på vad Hancock egentligen vill säga. Om jag bortser från invektiven och skrytet återstår inte så mycket substans. Jag hävdar envist att förslaget till ny offentlighetslagstiftning är bättre än den gamla lagen och ger massor av möjligheter till insyn på alla nivåer i samhället och det är ett steg i rätt riktning. Är den perfekt? Knappast, det är mycket få lagar som är det.

Kanske kunde jag också tycka att en skribent med ambitioner skulle vara noggrannare med precisionen. Eftersom texten handlar om mig vore det trevligt med pregnans; jag har till exempel aldrig (i vart fall som jag minns) jobbat som redaktionssekreterare och jag har aldrig varit chefredaktör. Däremot var jag nyhetschef och redaktionschef på Ålandstidningen och är med på ett hörn och producerar innehåll i affärstidningen Ålands Handel, Ålands i dag enda utpräglade tidning om entreprenörer, innovationer och företagande. Fast det är detaljer som kanske inte passar in i sammanhanget.

Värre är det att Hancock på ett intellektuellt ohederligt sätt tolkar mitt inlägg. Jag har aldrig kallat journalisterna för ”insmickrande och ängsliga”. Jag skrev att tidningarna uppträder så. Det är nyanser som är viktiga.

Till sist kommer Hancock med ett generöst erbjudande om en gratis prenumeration värd 44 euro. Just det är inte okomplicerat och skulle av vissa med säkerhet betraktas som bestickning. Den vägen vill vi inte vandra varför jag artigt avböjer. Däremot är Hancock när som helst välkommen på fika, det vore på riktigt skoj att diskutera samhälle, framtid och, faktiskt, journalistik. När allt kommer omkring är det ju meningsskiljaktigheter som skapar både innehåll och framgång i livet. Allt gott.

JÖRGEN PETTERSSON

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp