DELA
Foto: Aris Messinis/Lehtikuva

Vi har varit här förut

Det tog inte mer än 24 timmar efter att denna sida ställde frågan ”Vad vill Putin” förrän vi fick svaret. De historiska parallellerna till andra världskriget är övertydliga och förfärande.

Vladimir Putins ”maktgalna dårskap” som Nyans ledarsida skrev om i går har nu omsatts i handling. Medan detta skrivs anfaller Ryssland på bred front Ukraina och dårskapen har visat sig besitta en enkel logik som måste ses för vad den är. Putins mål är ett storryskt rike.

Historien kommer i efterhand att döma oss för vår blindhet. Rysslands ledare har ju i många år talat om detta ideal. Något har till sist knuffat honom över kanten att försöka förverkliga det.

Ukraina lär bli uppslukat eller tämjt som Belarus. Nästa anhalt blir möjligen Georgien. Vad vi behöver fråga oss är: Och sedan då?

För historien har svar. Putins dröm är att ena de rysktalande folken under parollen ”Ett språk, en religion, ett land, en ledare”. Exakt samma dröm ledde Hitler mot andra världskriget.

Samma argument användes då som nu. De tysktalande folken i Österrike och Tjeckoslovakien ”räddades” undan påstådda förföljelser och inbillade folkmord av Moder Tyskland. De tyska medborgarna berusades med propaganda och nationalism och eldades med appeller om ett storslaget förflutet som tagits ifrån dem.

Detta är – exakt – Ryssland i dag.

Alla de ryska randstaterna behöver därför oroa sig, inklusive de baltiska. Särskilt Estland, där 25 procent av medborgarna har ryska som modersmål – en perfekt ursäkt för Putin att lägga under sig åtråvärda hamnar i Östersjön. Vågar han sig på ett Natoland? Och faller Estland kommer kriget plötsligt att stå vid den finska gränsen. Vi har haft ryssar där förr. Vi vet hur det kan gå.

Hur logisk Putins dårskap än är, är den ändå dårskap, för dynamiken kommer inte att kunna kontrolleras. De som inte redan är medlemmar kommer att ty sig till Nato, vilket enligt den Putinska paranoida logiken bara blir till ytterligare ett angreppsskäl. Eskaleringen föder sig själv med allt större tuggor. Natodiskussionen kommer att ta fart även i Finland, med växande hot som följd även för oss.

Det värsta med Putins hot om kärnvapen är att det fungerar. Med apokalypsen hängande över sig kan inte Nato göra mycket annat än att dela upp Europa i acceptabla och oacceptabla sfärer. Alltså säga Putin: ”Dessa länder kan ni ta, dessa måste ni låta bli”. En ofrivillig Molotov-Ribbentrop-pakt.

På vilken sida om Finland kommer detta kommande röda streck att dras?

Vad vill Putin, undrade vi igår. Storryssland är ett svar på det politiska planet. Psykologiskt för personen Putin blir det svårare att veta.

Bedömare har påpekat att den ryske ledaren faller ur sin egen roll med detta nya beteende. Borta är de taktiska judomanövrerna och de tvetydiga finterna. Istället är han emotionell, irrationell. Professor Göran Djupsund har på Twitter spekulerat i om Putin blivit alkoholiserad under sin coronaisolering: Den förändrade fysionomin kunde tyda på det. Och Stig Fredrikson, en av Sveriges främsta Rysslandskännare sedan decennier, undrade igår i Dagens Eko om presidenten verkligen var ”mentalt tillräknelig” …

Vad än orsaken är har han satt en potentiell katastrof i rullning.

Kanske kommer vettet till sist att segra. Kanske vänder de ryska trupperna åter efter lite lättköpta gränssegrar och världen återgår till det någorlunda sunda förnuftet. Kanske. Eller kanske inte.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp