
Vi har inte råd att bli ett u-land vad gäller elbilar
Den åländska laddinfrastrukturen för personbilar försämras på Åland, men ingen vill äga frågan.Krävs det att vi blir svartlistade som turistdestination innan någon ser till att få fram fler snabbladdare?
Nyheten, som Ålands radio var först med och som Nyan rapporterade igår, att två laddstationer försvinner från Jomala och Finström kanske inte är så mycket att orda om i sig. Laddarna hade nått slutet på sin livscykel och Ålands Elandelslag monterade därför ner dem.
Men problemet som uppstod är desto allvarligare. Nu går det knappt att ladda en elbil för någon som inte bor här och således inte har en ”egen” laddare.
När Nya Åland luskar i frågan blir rundgången uppenbar. Ålands största kommun, Mariehamns stad, och Ålands landskapsregering säger båda att de inte kan göra något. Det är privata krafter som måste fixa problemet. Och åtminstone en av de stora aktörerna på Åland – Mathias Eriksson, som äger bland andra Kantarellen och Mattssons – tittar på möjligheterna men kan inte ge en tidsplan.
Det är förstås en marknadsfördel för privata aktörer att locka kunder till sina butiker. Men inte kan ju Ålands elektrifiering och framtida turistnäring hänga på om en matvaruhandlare vill satsa på laddstolpar eller inte?
Sverige och Finland är våra två största marknader när det kommer till turism. Därför kunde man också tänka sig att vår turistorganisation Visit Åland skulle ägna den här frågan tid och kraft, men från branschorganisationen menar man att kraften istället läggs på att väcka intresse för Åland.
För de turister som vill röra sig utanför Mariehamns centrum med kollektivtrafik finns inga realistiska alternativ. Bilen är i dag nödvändig om man inte nöjer sig med att turista i stan. Om vi får ett rykte om oss att det inte går att åka till Åland med elbil så riskerar vi att gå miste om turister. En inte alltför långsökt fördom är att de som har råd att köpa en elbil dessutom är sådana som har pengar.
Andelen elbilister är fortfarande blygsam förstås, mellan fem och sex procent av den totala fordonsflottan i Sverige och Finland är batteridriven. Men andelen elbilar ökar hela tiden. I april var cirka 40 procent av nyregistreringarna elbilar i Finland. I Sverige är siffran nästan lika hög – cirka 35 procent av samtliga nyregistrerade bilar var elbilar i april.
Enligt ett lagförslag som nu är på väg genom landskapsmaskineriet krävs att varje offentlig parkeringsplats med fler än 20 platser ska ha minst två elbilsplatser. Så ska det se ut senast år 2027.
Ifjol rapporterade Nyan att det för Mariehamns stads del skulle betyda cirka 70 laddstolpar. Men staden valde istället att fokusera på laddning för stadens egna tjänstefordon. Förvaltningens egna gröna omställning verkar gå helt bra – men vad hjälper det om turisterna tvingas knuffa sina bilar till färjan för att aldrig återvända?
På samma sätt som en enskild handlare gynnas av att ha laddstationer utanför butiken så borde även kommuner gynnas av det samma. Tänk vilken fördel för handlarna i Mariehamn om en laddstation med 6-10 uttag fanns i centrum. Medan bilen laddar finns då möjligheter att strosa längs Torggatan, äta lunch eller shoppa i butikerna. Kanske ta ett dopp på Lilla holmen? Det är starka argument för att staden och stadens elbolag borde prioritera frågan högt.
Det är förstås jättebra om privata initiativ täcker laddningsbehovet. Och på sikt så lär fler stationer dyka upp tack vare den lagstiftning som ligger i röret. Men om möjligheterna är begränsade nu så borde någon typ av nödläge utlysas. Det finns stöd att söka, men det verkar inte ge önskad effekt. Kan ett slags förhöjt krisstöd – ungefär som de krismiljoner som togs fram till rederierna när pandemin stoppade trafiken – införas för att få rätsida på den här situationen? Och om allt annat inte är möjligt – varför inte ta några hundra tusen av den åländska turismens marknadsföringsbudget för nästa år och se till att de turister som hittar hit med elbilar kan tänka sig att komma tillbaka?
Det kan verka som en struntfråga – men om Åland får rykte om sig att inte vara kompatibelt med elbilar så tappar vi i attraktionskraft. Vi kan inte gå bakåt i utvecklingen. Vi får inte vara ett u-land när det gäller laddinfrastruktur.
Enligt sidan chargefinder som listar publika laddstationer har Visby 50 stycken, sju eller åtta är så kallade snabbladdare. Mariehamn har 6, totalt. Två har snabbladdningskapacitet – på hela Åland. Ska vi faktiskt ha det så här?