DELA

Tafsa inte på Medis!

Snälla, snälla snälla!
Medis är inte en försumbar del som kan plockas bort i dåliga tider. Medis är det som ger guldkant till rimligt pris åt en annars grå vardag.
Det hjälper kanske inte att skicka fram Caroline af Ugglas med sin ”Snälla, snälla, snälla”. Men något måste göras för att rädda Medis.
Landskapsregeringen vill skära ner sitt bidrag med 111.000 euro nästa år. Det är 30 procent, så nerskärningen är kraftig. Men ändå återstår 258.000 euro, vilket i och för sig borde räcka till en del. Det måste vara så politikerna har resonerat. Vad de kanske inte har tänkt på är att det försvinner ytterligare drygt 50.000 euro i kursavgifter, för att kurserna blir så mycket färre.
Men det har säkert inte behövts mycket resonerande den här hösten förrän kniven har kommit fram. Sällan är det så ont om pengar som nu för att hålla igång så mycket. Och av detta myckna finns sådant som man kan vara utan utan att liv sätts i fara.

Du dör inte av att inte få gå en kurs i spanska eller lära dig snickra. Du dör inte heller om du inte får lära dig grunderna i hur man beter sig med en dator. Men i den mån din hjärna vill ha språkträning eller dina händer lära sig känna ådringen i träet så är det en förslösad resurs om den inte tas tillvara. Och den som har minsta ambition att hänga med i samhället måste klara en dator åtminstone behjälpligt.
At dra in på undervisning av det slaget leder till att en del människor tappar lusten, försoffas och behöver mer hjälp av samhället framöver än det annars hade krävts. Så sparar gör man inte, inte ens räknat i euro och cent om man ser det på litet längre sikt. För att inte nämna den tillfredsställelse många känner när de klarar av en uppgift och kan ta itu med en ny. Den kan inte värderas.

Men nu är det alltså brist på pengar och då kan man inte bara kräva att allt skall vara som förut. Den som vill lägga till i budgeten måste också vara beredd att ta bort någonting.
Många verkar just nu vara redo att ta bort pengarna till tunnelutredningen. Det är 900.000 euro, pengar som kunde räcka till en hel del annat. Men är det klokt?
Det har fattats beslut om en utredning, den har satts igång. Är det inte bäst att den slutförs, så man vet om det överhuvudtaget är möjligt att bygga en tunnel på platsen. Att lämna allt på hälft nu och börja om från början om några år – tunnelförespråkarna lär inte gå upp i rök de närmaste åren, de finns kvar och puffar på – ger ingen vinst. Snarast blir det dyrare.

Så var ta pengarna?
Det skulle vara litet frestande att ge sig på politikernas ersättningar. Men i budgeten har man redan räknat med 30.000 euro mindre i resekostnader för lagtingsledamöterna. Dagtraktamenten och matersättning sägs inget om.
Men avsikten är inte nu att spotta på någon. Avsikten är att tala för en verksamhet, som är så mycket större än de små enskilda delarna. Meningsfull sysselsättning på fritiden är oändligt mycket mera värt än 10 euro mer i plånboken. Det håller igång hjärnan, det håller igång hjärtat, det håller de sociala kontakterna vid liv.
Man kunde helt enkelt se en del av Medias verksamhet som en investering i framtida hälsa. En investering som går på plus.

Men just nu ligger den framtida hälsan via Medis förmedling inte högt i kurs.
Det man i alla fall måste kunna förvänta sig är att de som håller i pengarna ger sig tid att allvarligt diskutera vad som kan göras tillsammans med dem som planerar kursutbudet – planerar om kursutbudet blir det nu.
Att bara dra bort pengarna utan hänsyn till vad som redan är planerat eller påbörjat är litet respektlöst. Åland går inte i konkurs om övergången mildras.
Eller är det dags för Medis att gå ut och ragga sponsorer?

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax