DELA
Foto: Stefan Öhberg

Sommarevenemangen borde avlösa varandra

Årets mest fartfyllda evenemangsvecka på Åland är igång. Det är många evenemang som ska klämmas in på kort tid. Är det verkligen den bästa lösningen för Turiståland och ålänningen?

Årets kanske mest fullspäckade helg på Åland är förbi. I lördags var det hela åtta evenemang samtidigt i Mariehamn enligt Visit Ålands evenemangskalender. Bland annat bilutställning med tillhörande cruising, Poker Run, Ålands sjödagar, Rockoff, konsert i Sankt Görans kyrka och diverse underhållning och trubadurer på stadens barer och restauranger.

Att juli är evenemangens månad är kanske inte jättekonstigt, eftersom det är då majoriteten av alla är lediga och har tid för att roa sig. Men att alla de stora evenemangen delvis är inklämda på en och samma dag, den tredje lördagen i juli, kan man ifrågasätta. Räcker ålänningarna och turisterna till för alla evenemang?

På den stora Rockoffscenen under lördagskvällen stod fyra olika akter, men det var långt ifrån fullsatt till en början. Varför? Kanske för att det vid 19-tiden på kvällen fanns flera andra evenemang på andra ställen i stan än bara på Torget. En vanlig torsdagskväll i Mariehamn kan det däremot vara fullt hus på Torget när det ordnas loppmarknad.

Vad den fullspäckade helgen, speciellt lördagen, är styrd av är svårt att säga. Inte överraskande alls är det flest inresande personer till Åland i juli sett till hela året enligt statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub.

I juli 2017 åkte 337 900 personer till Åland. Flest inresande personer till Åland var det i juli även många år före det. Evenemangen i juli gynnas också av att majoriteten av ålänningarna har sin semester då. Det finns mer tid på ett annat sätt för att åka in till stan och ta del av nöje och kultur.

Är det så att turisterna åker till Åland för evenemangen eller är det så att evenemangen ordnas för att turisterna åker till Åland?

Det är därför inte så konstigt att majoriteten av sommarens stora evenemang är lagda just i juli, men man kunde kanske ändå sprida ut dem mer. I stället för att skapa ett levande Sommaråland skapas ett Stressåland. Allt ska hinnas med på en och samma helg, eller till och med under en och samma dag. Vilket evenemang måste man välja bort i år? Vad hinner man gå på?

En förlängning av turistsäsongen vore på sin plats. Inte minst för att skapa ett mer livskraftigt Sommaråland, med ett mer jämt flöde av turister.

61 414 personer bodde på hotell, gästhem, stugbyar och camping i juli förra året. I juni respektive augusti var siffran ungefär hälften så stor, enligt Åsubs statistik.

Med ett mer jämt flöde av personer skulle det även underlätta med tillsättandet av arbetskraft på de åländska turistanläggningarna.

Man har gjort en mängd olika försök för att försöka förlänga turistsäsongen på Åland. Allt från ölpilke på isen till att planera för en skidtunnel. Men det är snarare tiden under sommaren, i juni och augusti, som måste fyllas.

Det räcker inte med att fylla en vecka i juli till bredden med evenemang. Turisterna är också på Åland andra dagar under sommaren. Även ålänningarna kan vara lediga andra dagar än den sista veckan i juli. Varför inte öppna upp och bädda för mer ”hemester”? Låta ålänningarna semestra hemma, under fler veckor än Rockoffveckan.

Det är ingen tvekan om att det är i juli som folk besöker Åland. Bara i år verkar gästhamnarna i Mariehamn slå rekord. Både Mariehamns seglarförenings gästhamn och Åländska segelsällskapets gästhamn har haft fullt hus. I MSF-hamnen var de cirka 330 båtar på besök i helgen, där det egentligen bara i normala fall finns plats för 300 båtar. Vid ÅSS i fredags slogs det rekord i antalet båtar under en natt.

Varför är det sprängfyllt med evenemang just vid den här tiden? Frågan ställs varje år. Det är kanske dags för en konkret förändring. Eller så är det helt enkelt så att det är bra som det är, då fenomenet återkommer varje år och turisterna verkar vilja komma tillbaka.