DELA

Skarven-bråk rena hälsokuren för huset

Landshövding Peter Lindbäcks inlägg i Skarven-debatten i förra veckans Rakt på i Åland 24 har väckt debatt.
Det finns de som tycker att han borde ha hållit tyst. Endel gillar analysen, andra tycker att den är helt åt skogen. Några (som vanligt) anar dolda motiv.
Tidningen Åland ägnar diskussionen mellan Lindbäck och förvaltningschef Arne Selander ett helt uppslag i torsdagens tidning, utan att en enda gång nämna att det handlade om en tv-intervju med Lindbäck, inte ett lysande journalistiskt initiativ av tidningens egen reporter.

Låt mig först klargöra en punkt. Det var jag som bad Lindbäck ge sig in i debatten genom att bjuda in honom till Rakt på. Jag ville ha en insatt person som inte var part i konflikten, och en människa med erfarenhet av det jobb Selander nu brottas med. Peter Lindbäck tvekade, förmodligen just med tanke på de reaktioner som nu kommit, men lät sig övertalas.
Resultatet blev en ny vinkel, en diskussion om juridiken kring polisanmälan av Skarven-affären. En fördjupning. Således alldeles utmärkt.
Om det är något åländsk debatt behöver, så är det olika tolkningar och analyser av själva sakfrågorna, snarare än känslomässiga och överilade reaktioner på halvsanningar och gissningar.

Det behöver inte betyda att man är överens i sak. Mellan Selanders tolkning och Lindbäcks av det inträffade finns avgörande skillnader, men det är precis vad diskussion är till för.
Kanske är det också skäl att påminna, innan den konflikten blåses ur proportion, om att Selander och Lindbäck är överens om grundfrågan, att Skarven-affären behöver utredas, att det finns grund för en polisanmälan och att det är viktigt att gå till botten med den.

Efter den inledande politiska stormen har upprördheten lagt sig, kanske beroende på att alla som ropade som högst äntligen tagit sig tid att läsa rapporten. Den visar nämligen med all önskvärd tydlighet att det finns en del att förbättra.
Ska vi ha en förvaltning som är så genomskinlig och tydlig som vi vill ha den, då måste man skaka om emellanåt, och ta striderna. Att ha olika åsikter är hälsosamt.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax