DELA

Sjöfarten fortfarande Ålands avgjort viktigaste valfråga

För Åland är sjöfarten den viktigaste valfrågan, men det är riktigt svårt att i dag säga vilket parti som vore den bästa alliansparten i riket.
Vilken eller vilka frågor är de viktigaste i riksdagsvalet? Vad är det avgörande för Åland, det som nästa riksdagsman måste klara av att sköta lika bra eller helst bättre än de tidigare ålandsrepresentanterna?
Det finns egentligen bara en. Allt annat är sekundärt, även om det naturligtvis är viktigt.
Över alla andra frågor står sjöfarten. Ålands ekonomi står och faller med sjöfarten, vare sig vi har egen beskattning eller inte, vare sig vi har EU-parlamentariker eller inte, vare sig Paf får fortsätta ta emot finska spelare och landshövdingen tillsätts med annonser på urdu.
Det skulle alltså gälla för ålänningarna att titta i kristallkulan efter namn och partibeteckning på nästa finansminister och sedan se till att vi får en riksdagsman som har kontakter åt det hållet.

Problemet är förstås att ingen vet. I riket kämpar socialdemokraterna för att återta positionen som landets största parti, och kan mycket väl lyckas. Den populäraste statsministerkandidaten är dock centerns Matti Vanhanen, som snabbt lyckats etablera sig som landsfader och har betydligt mer pondus än sossegråa Eero Heinäluoma eller Samlingspartiets ungtupp Jyrki Katainen, som dessutom har urstarka företrädaren Sauli Niinistö som lurar i vassen.
Svenska folkpartiet har en chans att återta förlorad mark och gå framåt efter det förra katastrofvalet. Samtidigt har man att kämpa med bland annat de Gröna om regeringsmedverkan, och det är inte alls så självklart som det tidigare varit att Sfp är ett regeringsparti. Faktiskt kan den åländska riksdagsmannens grupptillhörighet vara skillnaden mellan stugvärme och oppositionskyla både för socialdemokraterna och Svenska folkpartiet, om det vill sig riktigt spännande.

Vill man spela så säkert det nu går satsar man på en liknande konstellation som nu, en fortsatt rödmylla i regeringen. Finansminister i dag är Eero Heinäluoma (s), en gammaldags fackpamp som inte varit lätt att tas med för Åland. Historiskt är det ändå socialdemokraterna i Finland som vid sidan av Svenska folkpartiet visat mest förståelse för de åländska synpunkterna. Precis som till exempel avgående riksdagsman Roger Jansson tidigare konstaterat.
Som statsminister har Matti Vanhanen visat ett högst förstrött intresse för Åland, och bland annat låtit inrikesminister Kari Rajamäki (c) härja fritt i Paf-Veikkaus-konflikten. President Tarja Halonen har varit den av de finländska riktigt tunga politikerna som visat störst förståelse för Åland, även om inte ens hon låtit sig övertyga om den åländska EU-parlamentsplatsen.

Den första valenkät som gjorts inför detta val offentliggjordes i fredags i tidningen Åland. Den visar på en borgerlig seger med 70 % av rösterna och 30 % för sosselistan. På allianslistan fick Elisabeth Nauclér mest röster.
Två saker: Sossarna fick 30 % av rösterna innan de ens börjat kampanja. Magnus Lundberg fick minst röster. Om centerns och fs väljare ska försäkra sig om att inte välja in Elisabeth Nauclér, måste de således rösta på liberalen Roger Eriksson, som av Jörgen Strand beskrivits som mera vänster än sossarna.
Nog är det härligt med politik. Och så ärligt.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax