DELA
Foto: Stefan Öhberg

Regeringen saknar majoritet i opinionen

I sex av de åtta senaste mätningarna i Åland gallup, sedan juli 2021, blir regeringsblocket mindre än oppositionen. Trots att man har en solklar majoritet i lagtinget.Före juli 2021 hade det inte hänt en enda gång.

Först ska det sägas att en gallup inte speglar verkligheten lika precist som ett val. Men trenden blir allt tydligare. 23 gånger har Åland gallup mätt partistödet under den här mandatperioden. 17 av gångerna har regeringspartierna samlat ett större stöd än oppositionen. Men det senaste året har vi sett ett uppenbart trendbrott. Från att regeringsblocket vann 15 raka mätningar har de nu förlorat fyra raka. Sex av de åtta senaste mätningarna gör gällande att oppositionen – om det var val i dag – skulle vara större än regeringen.

Alla som följer landskapspolitiken vet att Ålands framtid nyligen har lämnat regeringssamarbetet, det styr förstås om mätningen något. Med ÅF på sin sida hade regeringsblocket i den senaste mätningen faktiskt blivit större. Det är ändå relevant att istället mäta vilket stöd de nu styrande partierna samlar, och resultatet lär knappast göra den kvarvarande kvartetten särskilt nöjd.

Opinionsmätningar brukar straffa partier som har makten, men man bör komma ihåg att den nuvarande regeringskonstellationen samlar nästan två tredjedelar av lagtinget. Att inte ens nå hälften av väljarstödet är en skillnad som borde oroa partierna vid makten.

En förklaring är att många av de som röstade på centern 2019 inte är säkra på om de vill göra det igen. Nästan en femtedel av deltagarna i gallupen visste inte vem de skulle rösta på om det var val idag. Av dem röstade en fjärdedel på centern i förra valet, vilket är det enskilt största partiet i just den kategorin. Stödet för C i den senaste gallupen är faktiskt en bottennotering om man ser på samtliga mätningar under hela mandatperioden. Jämfört med valresultatet har partiet tappat nio procentenheter.

Samma trend går igen när man tittar på partiledarförtroende. 21,5 procent kryssade i alternativet ”ingen” på frågan vilken partiledare man har störst förtroende för – av dem röstade var fjärde på Centern i förra valet.

Uppenbart är att förtroendesiffrorna sviktar för både lantrådspartiet och lantrådet. Störst förtroende har väljarna nu för Liberalernas ordförande Katrin Sjögren.

Man ska såklart akta sig för att blanda ihop korrelation och kausalitet. Att två händelser följer varandras utveckling betyder inte att de har någonting med varandra att göra. Men det är intressant att stödet för regeringspartierna ändå verkar följa coronapandemins utveckling.

Stödet för hela regeringsblocket var som störst i mars 2020, när pandemin kom till Åland. Även stödet för centern var då rekordhögt – och det fortsatte vara högt under pandemins mest intensiva månader. Också andelen osäkra väljare var som lägst under pandemins toppar.

Sommaren 2021 lättade restriktionerna. Det sammanfaller med tidpunkten när stödet för majoritetsblocket för första gången var mindre än för oppositionen. Regeringspartierna hade sedan ett uppsving i december ifjol, vilket också sammanföll med när coronafallen började öka. I februari i år hade vi tagit oss igenom det värsta, och sedan dess har regeringen samlat mindre än hälften av stödet i gallupmätningarna. Det finns som sagt inget som säger att dessa två kurvor har påverkat varandra, men sambandet är i alla fall värt att notera.

Det är förstås inget ovanligt att kristider har en tendens att ena människor, speciellt om fokus ligger på ett gemensamt mål vilket ju var fallet under pandemin. Lika naturligt är det att stödet minskar efter en kris, men att tappet skulle bli så stort var knappast väntat.

Den stora andelen osäkra väljare är ett plåster på såren vad gäller opinionsläget för regeringspartierna. Det visar också att det finns mycket jobb kvar att göra i valrörelsen. Men trenden är svår att misstolka: fyra raka förluster, sex på de senaste åtta mätningarna, efter 15 raka vinster för regeringsblocket. Det borde oroa partierna i regeringsställning. Mest orolig borde lantrådet vara. Om gallupen skulle översättas till ett valresultat är det nämligen osäkert om Centern skulle bli näst störst i lagtinget.

Det skulle vara ett historiskt fiasko.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp