DELA
Foto: Joakim Holmström

Positiv läsning i Åland gallup

Den svala valrörelsen gynnar många partier. Det syns också i Åland gallup där nästan alla kan hitta något positivt.

Mycket har hänt efter att den senaste Åland gallup stängde. Därför finns en poäng i att lägga in en brasklapp. Och det ska bli spännande att se i vilken utsträckning ÅLD:s nedläggning och kandidatlistornas offentliggörande påverkar siffrorna i nästa mätning – den sista inför valet.

Många osäkra väljare, om man ser till septembermätningen med 583 deltagare, ligger nära lantrådspartiet. Nästan 30 procent av de osäkra väljarna röstade förra gången på Centern och 20 procent röstade på Liberalerna. Att C och Lib har störst chans att växa när de osäkra minskar gör att inga stora förändringar mellan de olika partierna är att vänta.

Att Obunden samling ställde en av huvudfrågorna i månadens Åland gallup har troligtvis påverkat resultatet. Däremot var ÅLD:s beslut att lägga ner inte känt när gallupen genomfördes – vilket kan ge Måtars gäng ett permanent uppsving.

En annan möjlig orsak till Ob:s positiva trend är att partiet har rivstartat sin valrörelse – mot den havsbaserade vindkraften. Enligt gallupen rör sig en del centerväljare till Ob och vindkraftsmotståndet kan mycket väl vara orsaken. Av de som inte vill ha havsbaserad vindkraft röstade nästan 30 procent på Centern förra gången. Bara nio procent tänker göra det igen.

Men det är en månad kvar och redan hörs högljudda protester mot att exploatera vattnen norr om Åland. Klarar de övriga partierna att stå fast vid sin överenskommelse om att inte göra vindkraften till en stridsfråga i valet även när Obundna eldar på missnöjet?

Förutom vindkraftsfrågan har valrörelsen hittills varit relativt sval. Det är inte uteslutande negativt – ingen vill ha en lika elak valrörelse som senast. Då byggde oppositionspartierna Centern och Obundna opinion på att säga nej till kommunreform och kortrutt. Även HI var tydligt emot skärgårdstrafikprojektet. Nu finns bara vindkraften – och där är man överens om att inte bråka. Dessutom har Nyans partiledarintervjuer visat att det finns en vilja för de två stora partierna att samarbeta i nästa regering. Då är det bra att inte bråka för intensivt.

Man ska inte heller underskatta elhybridens dämpande effekt i valet. Storslagna vallöften klingar nämligen inte lika fint när alla vet att en skadeståndsprocess på över tio miljoner står högst på agendan efter mitten av oktober.

Den lugna valrörelsen gynnar troligtvis flera partier. Centerns galluptrend går uppåt och Liberalerna har vunnit de senaste 13 mätningarna. När valet närmar sig gäller det för Liberalernas partiledare Katrin Sjögren att behålla ledningen. Att inte lova för mycket eller kritisera för högljutt räcker troligtvis långt – speciellt med tanke på att det är regeringsblocket som även sköter oppositionspolitiken i lagtinget.

Också Centern drabbas inte negativt av det lugna tempot. C gynnas nog också av de övriga partiernas ovilja att påminna lantrådspartiet om mandatperiodens snedsteg.

Socialdemokraterna gör ytterligare en bra gallup, men som gallupadministratören Mats Adamczak påpekade i fredagens Nya Åland får S ofta stort stöd i mätningarna eftersom få S-väljare är osäkra. S-effekten lär mattas av ju färre osäkra väljare det blir.

Nästa Åland gallup blir den sista inför valet. Då får vi se vilken effekt kandidatlistor och partirockader har spelat. Men som läget ser ut nu lär de flesta partier hitta något positivt i resultatet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp