DELA

Tyck till i Åland Gallup: Vilka regler ska gälla för elsparkcyklarna?

27 personer under fyra månaders tid – varav hälften medelålders män – skadades så allvarligt i olyckor med elsparkcykel att de sökte vård på akuten.
– Det orsakar stort mänskligt lidande, ofta med permanenta skador som de drabbade får leva med, säger Petter Westerberg, chef för akuten vid ÅHS.

Från den 1 juni fram till den 3 oktober i år tog akuten vid ÅHS emot 27 patienter som skadats i olyckor med elsparkcykel. I många fall handlade det om allvarliga skador med brutna ben, skallfrakturer och skador i ansiktet.

– Under våren noterade vi att skador kopplade till elsparkcyklar ökade. Vi började föra statistik och såg snabbt att det var anmärkningsvärt många, säger Petter Westerberg.

I siffrorna finns enbart de som sökt vård på akuten. Mindre skador som sköts på hälsocentralen, av privat vård eller av tandläkare ingår inte.

– De som kommer hit är, grovt räknade, två grupper, barn och ungdomar och medelålders – och då nästan uteslutande män. Och för den senare gruppen är alkohol ofta inblandat.

De allvarligaste är skallfrakturer, blödningar i skallen, halsryggsskador, ansiktsskelettskador, frakturer på armar och ben.

– Många av skadorna är sådana som kan ge bestående men, till och med invaliditet och i värsta fall leda till dödsfall.

Hur många allvarliga fall har det varit?

– Det beror på var man drar gränsen till allvarlig eller måttligt allvarlig skada, men framför allt i gruppen medelålders har det varit ett flertal. Men en handledsfraktur kan också ge ett långvarigt lidande och sjukskrivning, säger Petter Westerberg.

Åtminstone en handfull har krävt vård utanför Åland. Det finns inga uppgifter om antalet som fått bestående men.

Stor kostnad för samhället

ÅHS har grovt räknat på kostnaden för vården av de här 27 patienterna till 300 000 euro.

Petter Westerberg konstaterar att det inte behövs så många fall då kostnaden för kirurgi, intensivvård och rehabilitering är hög.

– Det som är ännu viktigare är det personliga lidande som det orsakar de drabbade.

I summan är inte kostnaden för sjukfrånvaro, bestående arbetsoförmåga och invaliditetsersättningar inräknad.

Har det varit så här tidigare somrar också?

– Jag har uppfattningen att det eskalerat, det var därför vi drog öronen åt oss.

Petter Westerberg vill inte uttala sig om vad man borde göra för att minska antalet olyckor. Men att använda hjälm och att inte köra berusad, eller stå flera på en elsparkcykel skulle minska skadorna, tror han.

Foto: Jonas Edsvik
Petter Westerberg, klinikchef på akuten, tycker antalet skadade är anmärkningsvärt högt.

Vad göra?

ÅHS har rapporterat in statistiken till landskapsregeringen och på landskapet förs nu diskussioner om åtgärder. Det bekräftade även ministern Camilla Gunell (S) i lagtingsdebatten förra veckan.

Men vad kan då göras? Catharina Smiderstedt, landskapets trafiksäkerhetskonsulent, känner till problemet. Hennes första fråga är om alla känner till att den som färdas med en elsparkcykel räknas som cyklist? Och vet man hur sparkcykeln fungerar? Kan man hantera den på ett säkert sätt?

Enligt dagens vägtrafiklag måste alla under 15 år ha hjälm när den cyklar, eller elsparkcyklar.

– Men även den som fyllt 16 eller är 35 eller 75 får använda hjälm.

Ursprungligen gällde lagförslaget hjälmtvång för alla, men hon säger att politikerna ändrade det så att det bara gäller under 15-åringar.

I övrigt uppmanar hon alla trafikanter att vara hänsynsfulla mot varandra i trafiken.

– Alla har rätt att vistas i trafiken.

I Finland tar man nu fram ny lagstiftning för elsparkcyklar, där styrstångsfylleri med en gräns på 0,5 promille införs. Ett bra förslag ur trafiksäkerhetssynpunkt, tycker Catharina Smiderstedt.

I Europa finns länder med åldersgräns på 16 år, för elsparkcyklar.

Nu frågar Åland Gallup vad du tycker samhället ska vidta för åtgärder för att minska antalet olyckor med elsparkcyklar. Alternativen är: införa hjälmtvång för alla, införa åldersgräns på 15 år, införa promillegräns på 0,5 promille, införa krav på körkort, informationskampanj om trafikregler och trafikvett, bygga om trafikmiljön så att den blir mer trafiksäker, att elsparkcyklar borde förbjudas helt och kan inte ta ställning.

Nya flyglinjer från Åland?

I gallupen ställs även en fråga om intresset för nya flyglinjer från Åland ut i Europa. Bland alternativen finns allt från München, Köln, Riga och London. Frågeställare är Företagarna på Åland. Folkets fråga gäller skattegränsen.

Som vanligt ställs även frågan om vilket parti du skulle rösta på om det var lagtingsval i dag. Den här gången gör Rainer Juslins nya lagtingsgrupp entré i gallupen, efter att han nyligen lämnade Liberalernas lagtingsgrupp.

Åland Gallup är öppen fram till söndag klockan 23.59.

Så här deltar du

Man hittar gallupen HÄR.

Skriv in din mobilnummer, men lämna bort den första nollan. Klicka på ’skicka verifieringskod’. Du kan använda både ett finländskt och svenskt mobilnummer.

Du får ett sms med en verifieringskod som du ska skriva in i nästa steg, sedan kan du svara på frågorna.

Det är gratis att delta. Du kan enbart delta en gång.

Om du får ett felmeddelande om att du redan deltagit (men inte gjort det) kan du pröva starta om din webbläsare.

Du deltar anonymt, eftersom alla deltagare anonymiseras så snart verifieringskoden skickats med hjälp av en utomstående tjänst.

Det här är Åland Gallup

Åland Gallup görs av Mats Adamczak, statistiker, och modellen har utvecklats kontinuerligt sedan starten 2018.

Åland Gallup görs genom att deltagarna själv söker upp gallupen eller prenumererar på den.

Svaren viktas enligt kön, ålder, bostadsort och hur man röstat i det senaste valet. Viktning innebär att svar får större eller mindre betydelse beroende på om en viss grupp är överrepresenterad.

Antalet osäkra väljare är gallupens akilleshäl. Under mandatperioden är en högre andel väljarna osäkra, medan andelen minskar i närheten till val.