DELA

Motkandidat saknas i riksdagsvalet

Blir det ett riktigt riksdagsval på Åland, eller blir det inte?
Som situationen ser ut i dag finns bara ett alternativ färdigt, nämligen en lista med sittande riksdagskvinnan Elisabeth Nauclér som huvudkandidat, understödd av Centern, Obunden samling och Ålands framtid. Det enda andra namn som hittills lanserats är Ålands framtids unge partisekreterare Axel Jonsson, som på det sättet får både exponering och vana att föra debatt.
Centern har ännu inte fattat det slutgiltiga beslutet, uppgiften att man stöder Elisabeth Nauclér är valberedningens och ännu inte välsignad av partiet, men sannolikt är det ju. Vem Centerns egen kandidat blir är oklart, liksom om detroniserade partiordföranden Veronica Thörnroos kunde tänkas vara intresserad. Eftersom valberedningen gick ut med stödet till Nauclér medan Thörnroos är bortrest över julhelgerna, så gick det förstås inte att fråga.

Kvar har vi då Ålands socialdemokrater, Frisinnad samverkan och Liberalerna, samtliga partier som tidigare varit tydligt tveksamma till Elisabeth Nauclérs insatser i Helsingfors. Man har efterfrågat mer aktivitet, mer dörröppnande och brobyggande, och tyckt att det brustit i kommunikationen.
Liberalerna söker ett samarbete med något annat parti om gemensamma kandidater, ett samarbete där både tidigare riksdagsmannen Gunnar Jansson (ett nej från Gunnar Jansson har sällan varit slutgiltigt) och sittande finansministern Mats Perämaa nämnts som tänkbara kandidater.
Det finns en ambition i partiet att få till stånd en alternativ lista, men utbudet av samarbetspartners är begränsat.

Socialdemokraterna vill helst inte ha sin kandidat i den Svenska riksdagsgruppen, och samarbetet mellan socialdemokrater och liberaler är av tradition och ohejdad vana svårt att få till stånd.
Därtill finns hos socialdemokraterna en viss uppskattning för Nauclérs förmåga att – mycket oåländskt – inte rädas vänsterstämpeln för ett samarbete med socialdemokraterna både på riks- och lokalplanet. Inflytande hos riksdagsmannen är något partiet gärna vill ha, och uppenbarligen tror man hos Socialdemokraterna att det blir Nauclér som tar hem spelet.

Om Frisinnad samverkan och Liberalerna får ihop en gemensam lista med två kandidater vardera så är det mycket bra, till och med nödvändigt för åländsk demokrati. Ett val med bara en lista vore ändå en ynkedom, ett sämjoval där vinnaren var given innan den första rösten är avgiven.
Ett närmande mellan Frisinnade och Liberaler i riksdagsvalet är naturligtvis också en indikation för det kommande lagtingsvalet om vilka partier som kan tänkas vilja leka med varann i framtiden.

Kanske blir det alltså så att Liberaler och Frisinnad samverkan, kanske, kanske med Socialdemokraterna som stöd, ställer upp en lista med varsin partikandidat och en icke partipolitisk huvudkandidat med en seriös chans att utmana Elisabeth Nauclér.
Vem det kunde vara är oklart, men det finns helt klart en beställning, både från väljarna och från flera partier på just precis en sådan person.
Ett jobb i Helsingfors, någon?

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax