DELA

Mansgris som chefstyp inte längre gångbar

Hur ska en högt uppsatt chef med extremt stor makt bära sig åt i världen och bland sina anställda.
Inte som Dominique Strauss-Kahn i alla fall.
Dominique Strauss-Kahn. Så skulle man inte vilja heta just nu.
Från att ha varit en av världens mest respekterade och inflytelserika män, möjlig presidentkandidat i Frankrike och chef för Internationella valutafonden (IMF) är han nu en man misstänkt för våldtäkt, inspärrad på Riker´s Island och uthängd och utskämd i hela världen.
I avvaktan på rättsprocessen kan man inte uttala sig om skuldfrågan, även om det sannerligen inte ser just ut för Strauss-Kahn. Det intressanta just nu är IMF-chefens rykte och hur man inom organisationen hanterat den.

Strauss-Kahn beskrivs som en kvinnojägare, en man med ”förkärlek för ohämmat sex”, en notoriskt otrogen man vars affär med en anställd inom IMF ledde till att kvinnan måste lämna sitt jobb. President Sarkozy har tidigare uttryckt oro för att Strauss-Kahns förkärlek för kvinnohistorier kan orsaka problem för honom själv och för IMF.
Åtminstone en annan kvinna har trätt fram och berättat att hon utsatts för liknande trakasserier som hotellstäderskan, och att hon avser lämna in en polisanmälan.

Varför har detta fått fortgå? Varför har Internationella valutafonden, detta mäktiga, stora, starka organ (ja, anspelningen var avsiktlig) tillåtit sig att ha en mansgris med tvivelaktigt rykte som chef?
För att han är fransman, och alla vet hur dom är?
För att det är ett typiskt manligt beteende, låt vara extremt?
För att ingen vågat säga något?

Det är helt enkelt som om hela 1900-talet gått valutafonden förbi, och Strauss-Kahn klampat omkring som en medeltida slottsherre med rätt att taga alla ungmör bland sina vasaller och livegna.
Tänk er, för enkelhetens skull, att IMF-chefen hade varit kvinna. Hade hon fått hålla på?
Vi vet alla att så inte är fallet, och det är ju tur det. Inte för att det är en fråga om sexualmoral, utan för att det handlar om människosyn, kvinnosyn och maktstrukturer som en chef för Internationella valutfonden måste vara medveten om och ha respekt för.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax