DELA
Foto: Jonas Edsvik

Många valgrubblerier i senaste Åland gallup

Den största gallupen på flera år visar att trenden håller i sig: lantrådspartiet backar och de stora oppositionspartierna går förhållandevis starkt.Trots det finns det andra än Centern som behöver oroa sig.

Månadens gallup lockade över 650 deltagare vilket gör den till en av de största sedan valåret 2019. Det märks att vi närmar oss val igen.

Centern, den stora valvinnaren från 2019, är enligt månadens gallup Ålands tredje största parti – nere på fem mandat från dagens nio. Även om det är med små marginaler som Socialdemokraterna kniper andraplatsen så är det ändå första gången Liberalerna och Centern inte tar de två främsta placeringarna. Centern har jämfört med valresultatet tappat över tio procentenheter i stöd. Här spelar faktorn osäkra väljare in, där en hel del osäkra troligtvis ligger nära Centern och mycket väl kan lägga sin röst på dem i slutändan. Men trenden är tydlig.

Fram till mitten av 2021 fick C gallupsiffror som mer eller mindre motsvarade valresultatet. Så är det inte nu. Att siffrorna över de 14 senaste mätningarna verkar stabilisera sig strax över 20 procent är nog att betrakta som en trend. Den här månaden blir det dock en ny bottennotering med 16,9 procent.

Bara varannan centerväljare uppger att de tänker rösta på samma parti igen, 25 procent är osäkra på om de vill göra om det.

De osäkra väljarna är en viktig pusselbit i gallupen, även denna gång. Att dra för stora växlar på den gruppen i just den här månadens gallup blir lite vanskligt eftersom något fler deltagare än vanligt är bosatta utanför Åland och således inte röstar. Huvudfrågan, om hur människor reser till och från Åland, kan ha lockat gallupdeltagare som vanligtvis inte brukar vara med.

Av tradition står den osäkra gallupdeltagaren lite längre till höger (där det också finns flera alternativ bland partierna) varför det finns goda chanser för partierna i mitten eller till höger på den politiska skalan att förbättra sina siffror. Flera av de som är osäkra bestämmer sig också närmare valdagen, och av den anledningen syns de inte i mätningarna.

Socialdemokraterna, Ålands framtid och Liberalerna har de mest trogna väljarna. Sämst ligger faktiskt Hållbart initiativ till. Bara 33 procent av de som uppgav att de röstade på HI i senaste valet tänker göra om det. Siffrorna blir på en sådan detaljnivå att det inte är lönt att dra för stora växlar. I den föregående månadens gallup var siffran dubbelt så hög. Man kan nöja sig med att konstatera att det just den här månaden tycks finnas en viss osäkerhet kring det åländska miljöpartiet, men visst borde det stressa partiet att andelen återväljare inte är högre än så här.

Moderaterna kniper tre mandat och gör ett lite bättre resultat än förra gången. Partiet ingår också i klustret som kan attrahera osäkra väljare vilket gör att siffrorna kan bli högre på valdagen. Men en sak som bör oroa är Moderaternas stöd bland de gallupdeltagare som uppger att de är företagare. I den senaste gallupen är det bara 5 procent av företagarna som skulle välja MSÅ om det var val idag. Det är en lägre siffra än för alla andra partier, förutom Åländsk demokrati. Centern är det mest populära partiet bland företagarna.

De fyra senaste mätningarna, från augusti till december, ger Moderaterna mellan 5 och 14 procent av företagarrösterna. Gallupen ger ett brett spann och ett ganska snävt urval som gör att partiledningen kanske inte behöver kalla till krismöte riktigt än – men vill man bygga sin identitet kring företagande borde nog siffrorna upp ganska rejält till sommaren.

Vad som också är intressant gällande Moderaterna är att två tredjedelar av gallupdeltagarna som uppger att de skulle rösta på MSÅ om det var val i dag bor i Mariehamn – medan lagtingsgruppen och ministrarna till fem sjättedelar är från Jomala. Det finns en potentiell mismatch mellan väljare och partiidentitet här, något som partiet måste jobba med under våren.

När partierna börjar ladda för valrörelsen finns anledning för åtminstone tre partier att fundera på vilka valfrågor som kan få fart på opinionen. För HI, C och MSÅ behöver opinionstrenden vända.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp