DELA
Foto: Jonas Edsvik

Många frågor obesvarade när Ingves får gå

Anders Ingves får sparken från Paf. Beskedet slog ner som en bomb i det åländska samhället i dag eftermiddag. Nu ställer sig många frågan varför?
Pafs styrelseordförande Jarl Danielsson hänvisade på torsdagens presskonferens till att vd och styrelse har olika syn på hur en fortsatt internationell tillväxt ska skapas framöver, mycket mer än så berättade han inte. Avsaknaden av information leder till spekulationer.

Rörelseresultatet för 2014 sjönk med 46 procent och omsättningen minskade från 108 miljoner euro till 98 miljoner euro, en minskning på nio procent. Trots det var Ingves i en artikel i Nya Åland i maj 2015 försiktigt positiv och berättade att Paf har växt på den spanska marknaden och inlett flera nya samarbeten både i riket och internationellt.

Målsättningen för 2015 var att hitta och vidta åtgärder som skapar tillväxt i Paf. En rimligt slutsats måste vara att Ingves inte har lyckats uppnå målen.Om resultatet inte är tillräckligt bra för styrelsen är det inte ovanligt att sparka vd:n. 2015 års bokslut får visa om orsaken är att Ingves inte lyckades generera tillräckliga intäkter för Paf. Annars beror det på någonting annat.

En konspirationsteori är att sortin kan vara kopplad till åtalsprövningen om penningtvätt av oaktsamhet som Ingves står åtalad för i egenskap av vd för Paf i samband med det uppmärksammade förskingringsmålet. Genom att göra sig av med Ingves före ett eventuellt åtal väcks skulle Paf kunna distansera sig från honom i ett försök att rädda sitt rykte.

Det är givetvis bara spekulationer, Paf förnekar kopplingen till målet om penningtvätt av oaktsamhet men ger heller inte någon tydlig förklaring till avskedandet.

Däremot är det relevant att i förlängningen fundera på vilka signaler det här sänder till den vd som nu ska rekryteras. Om den av landskapsregeringen tillsatta styrelsen säger upp sin högsta chef utan att berätta varför samtidigt som han riskerat att åtalas för penningtvätt eftersom han varit vd för Paf, vilka signaler sänder det till framtida chefer? Borde styrelsen ha stått bakom Ingves tills ärendet är uppklarat?

Pafs välputsade fasad visar inga sprickor. Men vad som döljer sig bakom fasaden är oklart. Ingves avsked väcker fler frågor än det ger svar.