DELA

Linfärjorna fortfarande en stötesten för regeringen

Att spara är svårt. Extremt svårt ju närmare hem man kommer. Se bara på när landskapsregeringen ska spara på linfärjorna.
Först var det Töftölinjen och matpauserna, så till den grad att det måste bli ministerbyte för att komma till beslut.
Sedan blev beslutet i alla fall detsamma som i juni, exakt detsamma. Inklusive matpauser på Töftö-linjen.

Jaha, tänker man, då fick centern krypa till korset i alla fall, och Veronica Thörnroos har fått styr på Anders Englund.
Men icke. I detaljerna ligger sanningen, och där ser man snabbt att det nu bara ska vara matpauser på Töftöfärjan på helgerna, att andra åtgärder ska spara in glappet, och att begreppet ”turlista” tolkas lite kreativt av nya trafikministern.

Där
landskapsregeringen, både nu och tidigare, beslutat att införa turlista på Seglinge-linjen, är nu ministerns förslag att man kör utan turlista på dagarna, men slutar köra helt på nätterna, utom mot beställning. Beräknad inbesparing 40.000 euro, inklusive övertiden.
Större inbesparing alltså, men inte riktigt precis som landskapsregeringen bestämde.

Finansminister Mats Perämaa, tillika kommunpamp på Kumlinge, far i taket. På Kumlinge var man beredd på inbesparingar, men inte alls på detta sätt. Beslut ska följas enligt vad regeringen avsåg, menar Perämaa.
Innan man faktiskt kommer igång med att spara en enda cent ska turlistornas detaljutformning ännu tas upp i plenum, och det lär inte ska bli någon lätt historia alls.

Vad är det egentligen som hänt.
Så här tror jag:
Veronica Thörnroos har med sedvanlig energi gripit sig an uppgiften att spara in på linfärjorna. Eftersom hon inte har sitt eget parti med sig på det tidigare förslaget måste hon fixa lite här och trixa lite där för att få paketet att gå ihop. Hon måste ge Englund vad han vill ha och spara in på annat i stället.
En dagman på Töftölinjen, där centerprotesterna blir starka.
Eller en vaktman på Seglinge-linjen, på liberala finansministerns egen bakgård.

Om centern blev utskrattad när Englund sa nej till matpauserna, hur ska det då se ut när finansministern säger nej till trafikstopp nattetid för en färja som mellan midnatt och 06.00 transporterar blott ett tiotal passagerare?

Å andra sidan, är verkligen ett parti regeringsdugligt som så till den grad fastnar på ett mindre sparbeting på trafikavdelningen.
Vid det här laget borde man bara verkställa regeringens beslut och gå vidare, inte dra frågan i ytterligare omvarv till ingen nytta.

Regeringssamarbetet mellan centern och liberalerna har gnisslat och knakat många gånger, precis som det ska göra mellan två stora och starka partier.
Det som nu hörs är ett småaktigt gnetande, en irritation och en brist på förtroende för varann som i längden kan bli förödande.
Bilden blir allt klarare. Centern är ett parti som skulle må bra av att få gräla fritt i opposition, rensa luften ordentligt och sedan komma tillbaka med ett enigt, beslutfört parti. Det har man faktiskt inte nu.

Trafikminister Veronica Thörnroos; Du skall icke fastna i detaljerna. Gör politik, inte läsordning. Och tro inte att dina kolleger inte märker om du flyttar på lektionerna.
Det kommer snart mycket större utmaningar.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax