DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ledare: IFK Hockeys framgångsaga

För mindre än ett år sedan var IFK Hockey en förening med en misskött ekonomi och stora skulder på tiotusentals euro till Mariehamns stad och andra fordringsägare. Drygt ett år senare är nästan alla skulder betalda och herrlaget kvalar för att stiga till division 2.

Skulder till Mariehamns stad för ishyror på 39 000 euro och skulder till Eckerölinjen på ett femsiffrigt belopp. Så såg det ekonomiska läget för IFK Mariehamn hockey ut när Calle Juslin-Nyqvist tog över uppdraget som verksamhetsledare. Då började arbetet med att få föreningen på fötter igen. Styrelsen gjorde en intern utredning som visade att det inte handlade om något brottsligt, utan helt enkelt för höga utgifter i kombination med för låga intäkter och missade bidrag som över tid gjort den ekonomiska situationen ohållbar.

Detta var i maj 2023. I mars 2024, mindre än ett år senare, är situationen en helt annan.

Föreningen har med sin nya verksamhetsledare lyckats lösa de akuta ekonomiska problemen. Arbetet med att göra verksamheten hållbar över tid fortsätter. Detta i kombination med sportsliga resultat gör att hajpen kring hockeyn på Åland har växt. Och IFK Hockey har skördat på den hajpen.

De tog tillbaka konceptet med en sponsormatch som senast gjordes 2016. Denna säsong ledde den till ett nytt publikrekord då 802 personer tog sig till Islandia. Publiken fick gå in gratis och IFK hade fått sponsorer i form av privatpersoner, företag och föreningar som totalt betalade över 21 euro per person, med övriga sponsorer för matchen drog IFK in cirka 22 000 euro, på en enda match. Med andra ord ett väldigt lyckat koncept, som de säkert kan fortsätta med, om än inte med lika stora framgångar varje säsong.

Truppen är till största del byggd på spelare som vuxit upp på Islandia och brinner för klubben. Just tiden som icke professionella idrottare på Åland lägger ner på sin sport är otrolig. Resor till Sverige eller Finland var och varannan helg plus flera träningar i veckan i kombination med privat- och arbetsliv. Hylla de som hyllas bör.

När det kommer till reklam och sociala medier är IFK Hockey i framkant. De lyckas fånga in föreningens litenhet och gör det på ett lokalt och charmigt sätt med de små resurser de har.

Det finns något fint med att höra lokala spelare uppmuntra ålänningar att komma på matcherna i radioreklam. De har även tagit fram stilrena supporterprylar, vilket bidrar till både reklam och intäkter. De utnyttjar sin position som en hyperlokal förening på ett sätt som många andra, både mindre och större, föreningar på Åland skulle kunna ta efter. Profilera spelarna och låt supportrar få en relation till dem.

Vare sig de tar steget upp i division 2 eller inte har den här säsongen varit lyckad. Förhoppningsvis ger den svallvågor även till nästa säsong och lockar fler att ta sig till Islandia och yngre ålänningar att börja spela hockey.

Nu handlar det om att lägga en ekonomisk grund som är hållbar över tid för att sedan fortsätta utveckla hockeyn på Åland.

För 20 år sedan skedde ett mirakel i Uleåborg när IFK Mariehamns fotbollsherrar tog sig upp i högsta ligan, då trodde ingen det var möjligt. Vem vet, kanske är den här säsongen bara första kapitlet i framgångssagan som IFK Hockey börjat skriva.