DELA
Foto: Pressbild Northvolt/Jonas Edsvik
Fifax anläggning i Eckerö har begränsade användningsmöjligheter, då den är specialbyggd för landbaserad fiskodling. Liksom den svenska batteritillverkaren Northvolt präglas Fifax verksamhetshistoria av att man aldrig nått full kapacitet - och av att de materiella värdena hänger på att någon vill bygga vidare på verksamheten. Bilden är ett montage.

Fifax är Ålands Northvolt

    Ett åländskt börsbolag har gått i konkurs. Om verksamheten i Fifax anläggning ska fortsätta med en ny och möjligen åländsk ägare blir knäckfrågan hur man ska nå full kapacitet. Eller så byter man produkt.

    Och så var de bara två igen – de åländska börsbolagen. En konkurs börjar med att bolaget avnoteras från börsen. Och att Fifax skulle återkomma som publikt bolag inom en överskådlig framtid ter sig osannolikt.

    I början av 2000-talet hade Åland fyra börsbolag. Förutom Ålandsbanken och Viking Line var det Birka Line och Chips AB, som båda avnoterades efter uppmärksammade utköp.

    Alla de här bolagen har haft sina utmaningar på vägen, men hanterat dem. Ett åländskt börsbolag i konkurs är mig veterligen unikt (Kännare av den lokala näringslivshistorien får gärna rätta mig).

    Det som från början (2012) var en väldigt åländsk satsning har i takt med kapitalanskaffningsbehovet flyttat ut ägandet. Fifax-aktien har spätts ut, och tidigare storägaren Ömsen deltog inte ens i emissionen vid börsnoteringen 2021. De 2,0 procent som innehavet av 1,6 miljoner aktier till slut utgjorde har dessutom sålts under våren. En förlustaffär förstås. Holmbergs fastighets AB har varit näst största åländska ägare med 187 210 aktier.

    Förutom den svenska ”taxikungen” Rolf Karlsson, som är personen bakom FV Group, är det i dag finska institut och finansfamiljer som ser ut att förlora satsade pengar.

    Däremot har åländska bolag fordringar på Fifax. Mest Ålandsbanken som har lånat ut 1,55 miljoner och på det räntekrav på 239 000 vid senaste månadsskiftet. ÅAB tillhör tillsammans med Norsk Eksportkredit och miljöfinansieringsbanken NEFCO säkerhetsborgenärerna som totalt lånat ut drygt 5,4 miljoner.

    Med övriga borgenärer ser fordringarna ut att uppgå till 13,3 miljoner. Däribland över en halv miljon till Mariehamns Energi och Ålands elandelslag.

    Enligt balansvärdet vid ingången till juli fanns det materiella tillgångar för 15,2 miljoner. Men Fifax för tankarna till ett Ålands Northvolt, då anläggningens fasta betongkonstruktioner – och många produktionsmaskiner – sannolikt är unika för verksamheten och det bokförda värdet därför kan skilja sig stort från marknadsvärdet.

    Fiskbeståndet värderas till 2,7 miljoner euro, där Kalavapriikki ännu saknar leveranser för 1 miljon.

    Åland har haft några uppmärksammade konkurser de senaste åren. När Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab gick i konkurs 2020-2021 och delar av Euro Works-koncernen, mest känt på Åland genom Nordic Jetline eller EW Finland, förra året kastade in handduken berodde obestånden i bolagen till stor del på att de sålt in sig för billigt. Man la sina offerter långt under konkurrenternas bud, men ingen förstod hur de fick ihop kalkylerna.

    Börsbolaget Fifax är på en helt annan nivå. Ledning och styrelse verkar ytterst kvalificerad och investerarna av ett slag som helst har både hängslen och livrem. Men även här har branschen undrat över kalkylerna.

    Fifax har varit en uppstickare med en högteknologisk lösning – recirkulerande vattenbruk (RAS) – i en för Åland ganska traditionell bransch. Nordic Trouts vd Hans-Mikael Helenius uttryckte i tisdagens Nyan att kollegan och konkurrenten Fifax verksamhet handlade nästan mer om processteknik än fiskodling.

    Levande varelser – i Fifax rapporter ofta kallat biomassa – har dock visat sig vara en mer svårstyrd faktor än väntat. Det finns stora motgångar, som fiskdöd genom syrebrist och total omstart på grund av IHN-viruset, men den verkliga frågan som vuxit fram – likt hos Northvolt – var hur man alls skulle komma upp i den kapacitet man byggt och kalkylerat för.

    Enligt Kalavapriikkis vd har Fifax inte varit i närheten av vad man utlovat – och det för en leverans som pågått sedan förra hösten.

    Det ekonomiska eftermälet var redan påbörjat – och verkar genomtänkt. Konkursen kommer hanteras av den förvaltare alla ville ha – trots att tingsrätten inte behövde gå på deras linje. Av konkursansökan framgår att kontakterna med advokat Robert Peldán tagits redan innan beslutet. Liksom att man på styrelsenivå redan verkar ha diskuterat en potentiell åländsk köpare som sägs kunna rekonstruera verksamheten.

    Det låter som en populärare lösning än till exempel det kinesiska ägarskap som var aktuellt före börsintroduceringen.

    När Nyan ringde de största lokala fiskodlingarna blev det ingen omedelbar dementi. Eriksson Capital har lagt verksamheten i Carelian Caviar vilande efter pandemin, men de bästa rom-störarna lär ännu ska simma omkring i Varkaus i väntan på en omstart av bolaget.

    Det finns en rad omständigheter, som driftekonomi och storskaligheten, som talar emot det. Men tanken på åländsk kaviar från Eckerö känns onekligen som en roligare kalkyl än de vi sett hittills.