DELA
Foto: Wikimedia Commons/Tom Robinson

Festerna kan bli ministerns fall

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är återigen i blåsväder. Häromdagen framkom det att det hade ordnats ytterligare en fest på Downing Street 10 medan landet var nedstängt.

Det rör sig alltså om en annan fest än den som avslöjades häromveckan via ett läckt fotografi som visade premiärministern, hans fästmö och nyfödda barn och personer från regeringskretsen i trädgården vid Downing Street, med vinflaskor på terrassbordet. Båda festerna ordnades i maj 2020, när stränga pandemirestriktioner rådde i hela landet. Britterna fick bara träffa en enda person som inte ingick i den närmaste familjen. Skolor, pubar och företag var stängda. Människor levde och dog ensamma.

Inbjudan till festen på Downing Street den 20 maj 2020 kom från premiärministerns egen sekreterare. Han skriver om hur det har varit en väldigt hektisk tid, men ”nu vill vi passa på när det är vackert väder och ta några socialt distanserade drinkar i trädgården vid nummer 10 i kväll. Vi börjar klockan 18, egen flaska med!”

Ett 40-tal personer sägs ha varit med, inklusive premiärministern, hans blivande fru och deras nyfödde son. Förtäringen bestod av chips, inbakad småkorv och annat tilltugg. Det roliga är att när Boris Johnson nu får frågor från medierna och oppositionen om han var med på den regelstridiga tillställningen så säger han att ”den frågan är, som ni vet, föremål för utredning av Sue Gray”.

Sue Gray är en tjänsteman som fått i uppdrag att utreda huruvida förekom några fester på Downing Street under den här tiden när alla typer av fester var förbjudna. Boris Johnson vill alltså inte föregripa hennes utredning genom att själv svara ja eller nej på frågan om han var med på festen den 20 maj.

”Vi ska alltså vänta på att en tjänsteman ska reda ut om huruvida jag befann mig i min egen trädgård tillsammans med mina egna, inbjudna gäster, och till dess att utredningen är klar vore det fel av mig att kommentera”, summerar The Independents kolumnist Tom Peck premiärministerns resonemang.

Några av de anställda på Downing Street ansåg dock att det var en dålig idé att ordna fest just då, och en av dem beskriver den som ”fullständigt knäpp” (”absolutely mental”) i ett anonymt uttalande.

Allmänhetens förståelse för premiärministerns agerande har varit måttlig. En ursinnig NHS-läkare skriver på Twitter om hur hon vid samma tid arbetade ändlösa dagar med att vårda covid-patienter, och fick flytta till ett hotell i nio veckor för att inte riskera att smitta sin familj. ”Jag grät. Jag var isolerad. Vi fick ransonera skyddsutrustningen. Vi såg människor dö. Jag utvecklade PTSD. Vi kunde inte ens få en extra telefonlinje till avdelningen. OCH DE FESTADE????”

Barnboksförfattaren Michael Rosen, som var nära att dö i covid-19, twittrar: ”20 maj 2020. Fest vid nummer 10. Jäklar, jag missade det. Jag var i koma. Min vanliga tur”. En kvinna skriver: ”Den 20 maj 2020 låg min lillebror på intensiven. Min pappa och jag såg honom ta sina sista andetag via Facetime. Om jag använde de ord jag skulle vilja använda just nu skulle jag bli avstängd från Twitter”.

Boris Johnson får nu kritik även från sitt eget parti och från tidningar som normalt brukar stöda de konservativa. Daily Telegraph skriver om hur Johnson tappar stöd bland tories, med en bild av en biträdande minister som skickades fram för att försvara premiärministern i underhuset i premiärministerns frånvaro. ”Is the party over for PM?” frågar Daily Mail. Financial Times skriver att skandalen med festerna på Downing Street kan vara slutet för Boris Johnson.

Enligt uppgift har anställda på Downing Street blivit uppmanade av överordnade att rensa sina telefoner på information som kan tyda på att fester anordnades i huset medan landet var nedstängt.

I skrivande stund har Boris Johnson just medgett i underhuset att han var med på evenemanget, men att han trodde att det var arbetsrelaterat. Dramatiken lär fortsätta.

Men så här mycket kan man säga: makthavare som uppmanar väljare att avstå från att festa under en pandemi gör sig själva en tjänst om de även avstår för egen del .

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp